avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare certificat de nastere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare certificat de nastere

Am nevoie de ajutor,vreau sa stiu ce trebuie sa fac,situatia mea este urmatoarea..am fost casatorita acu 8 ani...desi dupa primu an ne-am despartit...abia anul acesta in mai 2010 am primit sentinta irevocabila si definitiva de divort.In luna octombrie am ramas insarcinata cu concubinul meu iar acum in august am nascut 1 baietel.Problema este ca pe certicatul de nastere al copilui apare numele fostului sot si nu cel al tatalui natural.Nu ne convine la niciunul lucrul acesta...cum putem face sa apara numele tatalui natural pe certificatul de nastere,ce acte trebuiesc depuse la judecatorie,cum trebuie sa formulam cererea,cat ar dura procesul?cum ar fi cel mai simplu...sa vina si fostul sot si sa dam toti 3 declaratii la un notar?...trebuie sa rezolvam cat mai repede ca sa nu pierdem indemnizatia de crestere a copilului pe care doar tatal natural si-o poate lua deoarece eu nu indeplinesc conditiile necesare.Va multumesc frumos anticipat si astept ajutorul dumneavoastra
Cel mai recent răspuns: Ariel_tm , utilizator 22:28, 18 August 2010
daca sentinta a ramas definitiva in luna octombrie 2009 iar dvs ati nascut anul acesta pe 1 august e o eroare materiala ca a aparut numele fostului sot. puteti sa mergeti cu hotararea de divort la starea civila si sa solicitati indreptarea acestei erori.
1.Daca aveti din mai 2010 sentinta definitiva si irevocabila de divort, nu inteleg de ce nu ati schimbat CI, si cum a aparut fostul sot in certificatul de nastere al minorului cata vreme erati divortata de el!?
Cata vreme erati divortata, si aveati sentinta de divort definitiva si irevocabila, declaratia la starea civila trebuia sa o faca tatal natural al copilului(concubinul).

Rugamintea mea este sa dati mai multe detalii pt a va furniza mai multe informatii!

Buna ziua !
Sunt mai multe aspecte de precizat :
1. Eroarea de inscriere in certificatul de nastere a numelui / prenumelui parintilor nu apartine ofiterului de stare civila , ci comoditatii dvs. , pt. ca dvs. trebuia , dupa emiterea deciziei de divort , in conditiile in care aceasta a ramas definitiva si irevocabila , sa va schimbati actul de identitate ( nu e asa ca nu l-ati schimbat ?)
2. fiind vorba de un copil nascut in afara casatoriei , trebuia ca pe baza recunoasterii voluntare a tatalui natural data in fata ofiterului de stare civila acesta sa fie trecut in actul de stare civila intocmit ..
3. Date fiind aspectele spetei , trebuie sa initiati o actiune in instanta avand ca obiect actiune de stabilire a paternitatii , intrucat conform art. 23 si 57 din legea 119/1996 , rectificarea actelor de stare civila poate fi facuta numai de catre instanta , in temeiul unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile (atentie d-na avocat ) .
3.Actiunea de stabilirea paternitatii se poate introduce in termen de un an de la nasterea copilului de regula. Potrivil Legii 288/2007, actiunea apartinand copilului nu se mai prescrie in timpul vietii acestuia.
Pentru admiterea actiunii trebuie sa se dovedeasca: nasterea copilului, relatiile intime in timpul conceptiei dintre pretinsul tata si mama, precum si faptul ca din aceste relatii a rezultat copilul.
Dovada paternitatii se face prin orice mijloc de proba: martori, inscrisuri, marturii, prezumtii.
Un rol deosebit il reprezinta expertiza medico-judiciara, care, desi ca proba pozitiva, are caracter relativ, ca proba negativa, are caracter absolut – dand in acest fel un raspuns categoric, in sensul ca cel adus in fata justitiei nu este tatal copilului.
Numai bine , sanatate si noroc !
Nu este o eroare in certificatul de nastere. "Copilul nascut dupa desfacerea declararea nulitatii sau anularea casatoriei are ca tata pe fostul sot al mamei, daca a fost conceput in timpul casatoriei si nasterea sa a avut loc inainte ca mama sa fi intrat intr-o noua casatorie."
Cum dvs. ati ramas insarcinata anul trecut in luna oct, iar sentinta de divort ati primit-o abia anul acesta in luna mai, si pina a se naste copilul (august 2010) dvs. nu v-ati recasatorit, se considera ca acel copil a fost conceput cu sotul de care inca nu erati divortata in momentul conceperii copilului.
Trebuie sa faceti actiune in stabilirea paternitatii.

Dar, nu inteleg, daca ati ramas insarcinata in octombrie anul trecut si spuneti ca ati nascut abia in august anul acesta... Sarcina dvs. a durat 10-11 luni?! :stunned:
In fine, tot ce conteaza este faptul ca sentinta de divort ati primit-o abia in luna mai 2010, si chiar daca de la primirea sentintei si pina la momentul nasterii copilului v-ati fi schimbat cartea de identitate, copilul se prezuma ca este conceput cu fostul sot (daca tatal natural nu recunoaste voluntar la nastere copilul nascut in afara casatoriei).
Da, era mai simplu daca v-ati fi schimbat actul de identitate imediat dupa ce ati primit sentinta de divort. Acum trebuie sa dovediti ca ati conceput copilul cu un alt barbat decit sotul (prin martori etc. Cel mai relevant este testul ADN, desi costa destul de mult acest test).
Ultima modificare: Marți, 17 August 2010
Ariel_tm, utilizator
Ma scuzati,nu am fost prea explicita.Deci,am facut un copil dinafara casatoriei,acest copil a fost conceput in timpul casatoriei deoarece eu inca nu primisem sentinta de divort care am primit-o abia in mai 2010,dupa ce am primit sentinta mi-am recapatat numele de fata.Nu am reusit sa ma casatoresc inca cu tatal natural dar o vom face cand va fi posibil.Dupa ce s-a nascut copilul(august 2010) am fost impreuna cu tatal natural la ofiterul de stare civila ca sa facem certificatul de nastere,aici ni s-a zis ca legea romaneasca e urmatoarea,pe certificatul de nastere in dreptul tatalui va aparea numele fostului sot si nu numele tatalui biologic si ca sa apara numele tatalui natural trebuie sa hotarasca un judecator.Copilul l-am trecut pe numele meu de fata dar in dreptul tatalui apare numele fostului sot.Va cer ajutorul sa stiu daca pot face procesul acesta fara avocat(deoarece nu imi permit unul deocamdata nu muncesc iar tatal copilului e in somaj),as dori sa imi spuneti cum sa fac sa se solutioneze cat mai urgent ca sa putem ulterior sa depunem actele de indemnizatie de crestere a copilului,sa imi spuneti cum sa fac formularea de deschidere a procesului.Alte mentiuni ce ar trebui sa le cunoasteti: fotul sot este plecat din tara si o sa vina abia in septembrie.Banuiesc ca nu este nevoie de testul ADN din moment ce tala natural doreste sa il recunoasca iar fostul sot nu il recunoaste si nici luyi nu ai convine sa apara ca avand un copil care nu e al lui.Se poate solutiona acest caz dintr-o singura infatisare in cazul in care mergem toti 3 in fata judecatorului?Multumesc pentru ajutor astept parerile voastre.

Alte discuții în legătură

Declarare bebelusi augustina_1984 augustina_1984 daca esti casatorita dar nu mai locuiesti cu sotul,ai intentat actele de divort,si faci un copil cu un alt barbat ,numele tatalui de pe certificatul de nastere ... (vezi toată discuția)
Hotărârea definitivă bună, eu sunt divorțată de fostul ... Mary2635637372 Mary2635637372 Hotărârea definitivă Bună, eu sunt divorțată de fostul soț și hotărârea definitivă a venit astăzi pe data de 24.09.2024. Menționez că am rămas ... (vezi toată discuția)
Buna seara,o singura intrebare am,nu se poate face copii dupa ce te separi de un barbat? ContSters234037 ContSters234037 mam separat de fostul barbat,intre timp am avut o relatie cun un barbat am ramas insarcinata si am un copil,acum mi se spune ca copilul este al fostului ... (vezi toată discuția)