avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj-sulta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj-sulta

Buna ziua!
Sunt in proces de partaj, inainte de fond si ma intreb ce trebuie facut, acum, pentru a preintampina urmatoarea situatie:
cel care trebuie sa dea sulta, cum poate vinde imobilul, daca jumatate e ocupat si nu are acces pentru vizualizarea intregului imobil de catre cumparator?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Andra Denise Dinca , Avocat 17:18, 17 August 2010
nu prea se intelege ce doriti sa faceti.
doriti sa va instrainati cota parte ce va apartine din respectivul imobil?
Situatia este complexa. In primul rand, cine ocupa a doua parte a imobilului? Cu ce titlu, este un chirias, un coproprietar?

Sulta si cuantumul acesteia se va stabili de catre instanta de judecata, oricum se vor face anumite expertize a caror obiective vor fi printre altele si existenta posibilitatii partajarii, valoarea de piata a imobilului. Toate acestea pentru a stabili cu exactitate situatia de fapt.
Ca regula, partajul, fie bunuri comune, fie succesoral, are ca finalitate incetarea starii de coproprietate si stabilirea unui unic proprietar.
Bineinteles ca exista si exceptii in care mai multe persoane pot ramane in coproprietate asupra unui bun, dar inceteaza starea de coproprietate fata de alte persoane.
In situatia in care exista numai doi coproprietari, bunul va fi atribuit unuia dintre cei doi, cu obligatia de plata a unei sulte celeilalte persoane.
In situatia in care, cel caruia nu i se atribuie imobilul locuieste in respectivul imobil, poate fi evacuat la cererea celui caruia i s-a atribuit imobilul, pentru lipsa unui titlu locativ sau a unui titlu de proprietate.
Av. Mihai Vaduva
Vin cu amanunte!
Divortul s-a pronuntat acum 6 ani.
Partajul dintre cei doi fosti soti dureaza de trei ani. Expertizele(imobiliara si cadastrala) au fost efectuate. Practic, nu mai sunt probe de administrat. Amandoi locuim in acelasi imobil, dar in apartamente diferite.Judecatorul a ajuns la concluzia ca imobilul trebuie atribuit uneia dintre parti,care va da sulta compensatorie, deoarece tensiunea dintre cei doi fosti soti este paroxistica.
In caz ca mi se atribuie imobilul si trebuie sa dau sulta, cum pot sa vand imobilul daca fosta sotie nu-mi permite accesul pentru vizionare impreuna cu vreun cumparator?
Este obligata sa va permita accesul.
Doar si dansa doreste sa obtina sulta respectiva, incercati sa ii explicati situatia.
Este nefiresc sa se ajunga la o asemenea situatie, incercati sa ajungeti la o intelegere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj apartament alel alel Buna ziua, Am mai multe nelamuriri in ceea ce priveste partajul parintilor mei. Au impreuna un apartament, sunt divortati, iar mama mea locuieste in chirie ... (vezi toată discuția)
Cum se poate iesi din indiviziune ? loanabelciu loanabelciu Buna ziua, Am in comun cu fostul sot un apartament si as vrea ca dupa procesul de partaj sa raman cu apartamentul si sa-i platesc o sulta stabilita de ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la garsoniera? krys_tyna_68 krys_tyna_68 in anul1997 am cumparat o garsoniera impreuna cu sotul meu ,la putin timp ne-am divortat si el a ramas cu garsoniera ,in contractul de vinzare -cumparare este ... (vezi toată discuția)