avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... caz fortuit
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

caz fortuit

domnilor fiti mai precisi
in codul penal scrie ca e absolvit de raspunderea civila
imi da asigurarea banii sau nu?
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 15:03, 22 August 2010
eu raman la opinia mea ca nu puteti sa recuperati prejudiciul.
Ti/am raspuns si la celalalt topic. Ai dreptate este absolvit si de raspunderea civila. Nimeni nu este obligat. Am impresia ca in contractele tipizate de asigurare sunt trecute si clauze in acest sens privind cazul fortuit si forta majora.
invmona a scris:

in codul penal scrie ca e absolvit de raspunderea civila
imi da asigurarea banii sau nu?

Scrieti-ne art. din Codul penal unde ati citit o asemenea aberatie. Poate va referiti la raspunderea penala.
Vi s-a raspuns in celalalt topic.
Nu mai deschideti alte subiecte pe aceeasi tema, mergeti la primul topic si folositi butonul "Raspunde".

Daca nu va da asigurarea banii il dati pe nenea ala in civil. Dar trebuie sa se pronunte si instanta penala dc v-ati constituit parte civila.
Cauza care inlatura caracterul penal al faptei,
prevazute in cap. V, t. II, art.47, C. pen., partea generala.Potrivit legii, nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, al carei rezultat este consecinta unei imprejurari care nu putea fi prevazuta (ex.explozia unei grenade din cauza unor saptaturi).Cazul fortuit exclude vinovatia persoaneiu si caracterul penal al faptei deoarece actiunea sau inactiunea, care a produs rezultatul periculos, a intrat in concurs cu o forta straina de cunostiinta si vointa persoanei, intereventia acestei forte imprevizibile (imprejurare, eveniment) dand nastere unui rezultat pe care faptuitorul nu l-a conceput si nu l-a urmarit.Cazul fortuit inlatura si rasounderea civila.
Codul Penal prevede in cadrul dispozitiilor art. 47, ca, nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, al carei rezultat este consecinta unei imprejurari care nu putea fi prevazuta.

Desi nu este vorba de o infractiune intr-o asemenea situatie intrucat lipseste vinovatia, raspunderea civila este inlaturata numai in ipoteza in care nu se afla in concurs cu alte cauze care inlatura caracterul penal al faptei.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Joi, 19 August 2010
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Licenta vasile.roberto vasile.roberto Buna ziua,am si eu nevoie de cateva informatii cu privire la tema de licenta \"cauzele care inlatura caracterul penal al faptei\" . Unde le pot ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu vatamare corporala din culpa A.B. A.B. Bună seara! Am și eu o întrebare, dar înainte de a adresa întrebarea, am să explic situația cazului (pe cât de ”scurt” ... (vezi toată discuția)
Despagubirea la cazul fortuit exista??? invmona invmona in urma unui accident cu morti,daca vinovatul este scos pe caz fortuit cine imi mai plateste paguba mea? (vezi toată discuția)