avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de superficie, comodat sau inchiriere?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de superficie, comodat sau inchiriere?

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta:
O societate comerciala vrea sa incheie un contract cu o persoana juridica privata sau persoana fizica pentru inchirierea unui teren unde chirisul urmeaza sa construiasca o cladire finantata din fonduri publice.
Care este forma de contract cea mai adecvata in acest caz?
Contractul de superficie, ar fi ultima optiune pentru noi. Dar as dori sa aflu mai multe despre acest tip de contract.
Un contract de inchiriere a terenului, in care sa fie inserata clauza cu privire la acceptul proprietarului pentru constructie pe terenul sau este suficient?
In acest caz, cum se acopera chiriasul daca apara neintelegeri, in asa fel incat sa fie proprietarul cladirii? Inserarea unei asemenea clauze este suficienta pentru a avea drept asupra cladirii?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: camiha , utilizator 10:53, 18 August 2010
Doriti sa edificati o constructie, proprietarul sa constituie asupra terenului un drept de superficie.
Contractul de superficie, ar fi ultima optiune pentru noi. Dar as dori sa aflu mai multe despre acest tip de contract
Drept real principal, dezmembramant al dreptului de proprietate asupra unui teren, care consta in dreptul de proprietate al unei persoane, numita superficiar, privitor la constructiile, plantatiile sau alte lucrari ce se afla pe un teren proprietatea altuia, teren asupra caruia superficiarul are un drept de folosinta.
Dreptul se margineste numai la suprafata solului si la ceea ce este deasupra lui.
Un contract de inchiriere a terenului, in care sa fie inserata clauza cu privire la acceptul proprietarului pentru constructie pe terenul sau este suficient?

Acceptul proprietarului este obligatoriu pentru a putea edifica o constructie pe terenul lui. De altfel fara acest accept nici nu puteti obtine autorizatia de constructie.
In acest caz, cum se acopera chiriasul daca apara neintelegeri, in asa fel incat sa fie proprietarul cladirii? Inserarea unei asemenea clauze este suficienta pentru a avea drept asupra cladirii?

Clauze penale in conventia pe care o incheiati. Care sunt ele .. e deja alta poveste ...
Faptul ca proprietarul va da acceptul sa ridicati o constructie -in cuprinsul unui contract de inchiriere- nu inseamna ca sunteti proprietarul constructiei. Daca vorbim de superficie .. asta e natura contractului .. deveniti proprietar asupra constructiei aflata pe terenul altuia. Ar mai fi insa chestiuni pe care trebuie sa le aveti in vedere ... respedctiv accesul la cladirea construita.
O alta solutie ar fi contractul de asociere in care proprietarul vine cu terenul si dvs. cu o constructie ... in anumite conditii care se stabilesc in acest contract.
Si imi puteti detalia in ce consta procedura in sine?
Se poate incheia un contract de inchiriere in care sa existe aceasta clauza?
Stiu ca pentru dreptul de superficie trebuie sa fie incheiat un act in forma autentica pentru a nu fi lovit de nulitate absoluta.

Va multumesc!
Sfatul meu sincer este sa nu utilizati contractele standard.
Ar putea face diferenta intre o mare pierdere si o situatie corecta pentru ambele parti. In final s-ar putea sa pierdeti mai mult decat daca ati plati pe cineva care sa faca un contract pentru dvs. .
Este diferenta dintre un costum facut pentru dvs. ... si un costum cu masura universala luat din comert.
Altfel ... modele de astfel de contracte gasiti pe internet, posibil si pe avocatnet.
Google, cautare contract inchiriere si ... gasiti 100 de modele.
Va multumesc frumos pentru toate precizarile facute.
Ce e drept, stiu ca in acest caz contractul de superficie este cel mai indicat, insa este posibil sa schimbam locatia pana la inceperea constructiei si doream ceva mai formal, avand in vedere ca un contract de superficie presupune deplasdare la notar, etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte funciara cladire pe terenul primariei teodorabalan teodorabalan Pot face o carte funciara pe o cladire daca aceasta se afla pe un teren detinut de primarie?Cine trebuie sa faca cartea funciara? (vezi toată discuția)
Drept de superficie dianda dianda Am cumparat un imobil ,constructie si teren, care este grevat cu un drept de superficie in favoarea Enel,asupra unei constructii constand intr-un post ... (vezi toată discuția)
Drept real principal pentru a extinde o cladire aflata in proprietatea si pe terenul altcuiva Cobrea-Lavinia Cobrea-Lavinia Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu sfaturi pentru a rezolva urmatoarea speta. Doresc sa dezvolt o constructie cu destinatie de pensiune turistica prin ... (vezi toată discuția)