avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept real principal pentru a extinde o cladire aflata ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept real principal pentru a extinde o cladire aflata in proprietatea si pe terenul altcuiva

Buna ziua,

va rog sa ma ajutati cu sfaturi pentru a rezolva urmatoarea speta.

Doresc sa dezvolt o constructie cu destinatie de pensiune turistica prin extinderea unei case aflate pe un teren in proprietatea bunicii mele. Atat terenul cat si imobilul care apartin bunicii, imi vor reveni la un moment dat drept mostenire, eu - persoana fizica, sunt unic mostenitor acolo.
Investitia fiind una cu destinatie economica, doresc sa o dezvolt si ulterior sa o exploatez pe o firma in care sunt unic actionar.
In aceste conditii am cautat solutii pentru a limita la minim numarul de tranzactii imobiliare facute pe marginea unui imobil care este oarecum deja am meu.

Solutia cea mai eficienta financiar a iesit contractul de superficie intre bunica mea - actualul proprietar si firma mea - persoana juridica, insa am ajuns intr-un impas. Notarii cu care am discutat speta mi-au spus ca dreptul de superficie poate fi constituit numai pe teren nu si pe imobil, ori proiectul meu de investitii isi propune sa extinda si modernizeze constructia deja existenta pe teren.

In codul civil am gasit un articol care mi-a dat totusi speranta:
Art 695 din Codul Civil - Întinderea şi exercitarea dreptului de superficie
(2) În cazul prevăzut la art. 693 alin. (3), în absenţa unei stipulaţii contrare, titularul dreptului de superficie nu poate modifica structura construcţiei. El o poate însă demola, dar cu obligaţia de a o reconstrui în forma iniţială.

Va rog sa imi spuneti daca exista posibilitatea incheierii unui contract de superficie in care sa fie mentionat expres dreptul superficiarului de a efectua modificari la constructiile existente pe teren si daca un astfel de contract este suficient pentru a obtine Certificat de urbanism si Autorizatie de constructie pentru ceea ce doresc sa fac. Ma va ajuta enorm in discutiile cu notarii si alte parti implicate, daca imi mentionati si articolele de lege in raspunsul dvs.

Multumesc anticipat,

Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 22:35, 24 Aprilie 2016
Ce v-au spus notarii este foarte corect. Dreptul de superficie este dreptul de a edifica o constructie, adica de a construi ceva, pe terenul altuia (bunica) si nu se refera la constructia deja existenta, care este tot a bunicii. Ca o parere, va agatati de aceasta sintagma "superficie" (legislativ este un drept real, dezmembramant al dreptului de proprietate) fara ca sa aveti nevoie de asa ceva. Art.695 nu se refera la speta dvs., ci la cu totul o alta ipoteza.
Pentru problema dvs. exista solutii, unele mai simple, altele mai complicate (intre care si asta cu dreptul de superficie, dar aplicabil in alte conditii decat cele dorite de dvs.), la care veti gasi un raspuns fie impreuna cu notarul, fie impreuna cu o alta persoana care se pricepe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Superficie Pacurar Luminița Pacurar Luminița Am cumpărat jumătate de casa și sa constituit un drept de superficie pentru cota de construcție (1/2)cumpărata. Ce drepturi de folosință am asupra ... (vezi toată discuția)
Lnchiriere teren pe termen lung ovidium1980 ovidium1980 Buna ziua. Ma intereseaza daca o persoana fizica poate inchiria un teren altei persoane fizice, pe o perioada de 30 ani sau cat mai mult, urmand ca cel de-al ... (vezi toată discuția)
Dobandire drept de superficie pentru eliberarea autorizatiei de construire Adrian_87 Adrian_87 Am rugamintea daca ma puteti edifica in urmatoarea situatie: In prezent sunt asociat impreuna cu sotia, in cadrul unui SRL si am dori sa ridicam un siloz de ... (vezi toată discuția)