cf. art.66 din contractul colectiv de munca la nivel national salariatei care se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa diferenta dintre salariul de baza individual si indemnizatia legala la care are dreptul, pe o anumita perioada. diferenta va fii acordata din fondul de salarii.
cf. Codului muncii art.50 contractul de munca se suspenda de drept in perioada de concediu de maternitate.
Cum va apare in statul de plata aceasta diferenta? dar in declaratiile catre casa de pensii, somaj etc.daca contractul este suspendat cum pot plati o suma din fondul de salarii? In declaratia de la casa de pensii daca nu ai nici o zi lucrata si treci venit iti da mesaj de eroare. daca cineva s-a lovit de acesta problema as dori sa-mi dea si mie o mina de ajutor.
Noi avem contract colectiv de munca in care nu este stipulata aceasta facilitate. putem sa nu-i dam curs cererii facute de catre salariata?
multumesc de ajutor
art3 din CCMUNN 2007-2010 prevede :art.3. - (1) Clauzele contractelor colective de muncaa produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social(de stat sau privat, roman sau strain/mixt), in cazul contractelor colective de munca la nivel national;
Prin urmare, nu puteti obtine o derogare de la aceasta prevedere stipulata la art.66 din CCMUNN
Incercati sa inserati ca si prima compensarea respectiva
De asemenea, art.238 alin.1 C.mun. prevede ca, contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
multumesc de raspuns. in acest caz aceasta diferenta dupa cum spune si in art. 66 CCMUN trebuie platita din fondul de salarii. in acest caz trebuie retinut: somaj ,CAS, sanatate,impozit. cum evidentiez in declaratii(CNPAS, somaj, sanatate) aceasta suma? persoana fiind in concediu de maternitae are 0 zile lucrate, iar contractul este suspendat conform codului muncii. am incercat sa introduc de curiozitate si imi da eroare. cum fac in acest caz? multumesc de ajutor.