avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Si-a facut cineva stampila personala ca av. stagiar ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Si-a facut cineva stampila personala ca av. stagiar colaborator?

Buna!

Am si eu o nelamurire. Este vorba de posibilitatea de avea clienti proprii, iar indrumatorul imi permite.
Imi poate spune cineva care e procedura obtinerii stampilei personale pe care o poate avea avocatul stagiar colaborator?
Si cum se procedeaza cu chitantierul, facturierul, contractul de asistenta juridica etc?
Maestra mea nu a mai avut avocati stagiari si nu stie care e procedura, nu am gasit nicaieri sa scrie efectiv care sunt pasii de urmat, iar cei de la barou nu m-au prea lamurit.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:13, 31 Ianuarie 2008
mincupaul a scris:
Care este forma pe care trebuie sa o aiba stampila?, Stampila trebuie sa fie identica cu cea a SCA-ului?, daca o fac diferita de cea a SCA-ului in sensul ca apare numele SCA-ului, Baroul Bucuresti, si in final numele meu imi trebuie vre-o aprobare din partea maestrului avocat coordonator?,

Iarasi maestrul asta... Uita-te in statut, intr-una din anexe e prevazuta stampila, grafic, cu tot cu ce iti trebuie sa mentioneze.

mincupaul a scris:
Sa inteleg ca in contractul pe care il inchei cu clientul trec la forma de exercitare a profesiei datele SCA- ul unde sunt stagiar si e valabil pusa stampila mea?, Pentru onorariul pe care il percep clientului tai eu chitanta si factura dar toate completate cu datele SCA-ului la care sunt stagiar si cu stampila mea? trebuie sa inregistrez chitantierele si facturierele in contabilitatea SCA-ului sau le inregistrez in contabilitatea mea?

Onorariile, teoretic cel putin, le primeste tot SCA-ul, si iti da tie o cota parte prestabilita. Ei tin evidenta contractelor, nu tu, chiar daca apare stampila ta (aberant, stiu). Vezi ca pe site-ul UNBR e un document privind interpretarea art. 205^1 si tratarea clientelei personale, ti-l recomand.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Ianuarie 2008
ContSters20980, utilizator
Pai nu e tocmai aberant, caci in acest caz, cand are clientela proprie, stagiarul actioneaza ca un mandatar al SCA-ului. Si in mod normal, ca orice mandatar, semneaza si stampileaza acte ale SCA.
Eu, ca stagiar, semnam acte in numele si pe seama SCA sau cabinetului unde lucram. Nu contracte, caci asta nu aveam voie, dar semnam cereri etc., toate acestea fiind opozabile SCA sau cabinetului!
Ca un mandatar.
Avlil, aici nu e niciun mandat, sunt CLIENTI PROPRII, asa le spune legea. Tu ii cauti, tu ii consiliezi, ce treaba are SCA-ul?... Ce sa mai zic de tributul pentru "onoarea" de a mai munci in plus pe cont propriu...
Pai nu e chiar asa, e o alta dovada de cat de bine ne stim a ne reglementa profesia... Adica stagiarul nu are registru de contracte. Daca are voie la clientele, de ce nu i se da contractier? Tocmai de-aia, ca e o struto-camila... :))
Adica hai sa-ti mai dau drumul la lant, dar tot sa nu poti ajunge prea departe fara sa am si eu ceva de la tine... Mai mult, avocatul coordonator poate refuza clienti, impune un numar etc. E o similitudine cu mandatul, ca nu e chiar acelasi lucru... Da' pe undeva pe-acolo...
Si stagiarul nu incaseaza direct bani de la client, tocmai ca sa treaca prin mana maestrului... poate. :P Adica ce client al meu e ala care semneaza cu tine? :O Ca inchei eu contractul sau incheie avocatul coordonator, nu are nicio importanta. Se facea si inainte ceva similar, cand un client il voia musai pe stagiar. Incheia coordonatorul contract in care se preciza in mod expres numele avocatului stagiar, cum ca acesta se va ocupa de caz etc. Tot pe-acolo e si-acum, ce mare diferenta?
:))
Pai nu e mare diferenta... e o prostie! Propriu ar trebui sa insemne propriu, nu "iti dau cat vrea muschii mei, pe contractele pe care le vrea muschii mei" X-(

PS: poate ar trebui sa mentionez ca eu nu am dreptul la clientela proprie, deci nu ma afecteaza direct subiectul, dar tot ma enerveaza!

Alte discuții în legătură

Intrebare de stagiar:) avstagiar avstagiar Stimati colegi, Fiind la inceput de profesie am cateva nelamuriri legate de obligatiile mele fiscale, astfel incat as fi recunoscator pentru orice sfat, mai ... (vezi toată discuția)
Avocat stagiar colaborator marachi marachi As dori sa ma ajute cineva cu niste raspunsuri. Sunt si eu una dintre persoanele norocoase care am promovat examenul de admitere in barou dec 2008 si as dori ... (vezi toată discuția)
Registre avocati B06D4N B06D4N Am inteles ca ne trebuie registre gen: - Un registru de încasări şi plăţi (cod 14-1-1/b); - Un registru inventar (cod 14-1-2/a) Daca stie cineva de ... (vezi toată discuția)