avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum pot sa imi iau concediu fara plata pt studii avand ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum pot sa imi iau concediu fara plata pt studii avand in vedere ca pana acum am avut 10 luni de concediu fara plata din cauza motivelor familiale?

Buna ziua,am si eu o intrebare la Dvs.Sunt profesor titular din 2006 si in anul 2008-2009 am luat concediu fara plata timp de 10 luni din cauza motivelor familiale(divort),si acum as dori sa imi iau concediu fara plata pt studii deoarece sunt inscrisa la Doctorat cu o durata de 3 ani.Este posibil acest lucru?
Pot sa imi iau un an si restul sa merg la serviciu,exista posibilitatea prelungirii acestui concediu de studii in cazul in care dupa anul aprobat doresc sa il prelungesc?Mentionez ca in acest an scolar m-am transferat dintr-o unitate de invatamant in alta,adica de la o scoala generala la un liceu daca acest lucru are relevanta...Va multumesc anticipat si astept raspuns!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:25, 20 August 2010
Surprinzator este faptul ca ati reusit ca 10 luni din 12, cat are anul, sa va luati concediu fara plata....cand legea nu permite mai mult de 90 de zile.
Formulati cerere si vedeti ce vi se va raspunde....
Succes!
Nu au importanta motivele pentru care solicitati cererea de concediu neplatit.
Este ok daca angajatorul isi permite sa tina (cumva) postul respectiv pentru ca dvs. sa aveti unde reveni din concediul fara plata...
Problema este aceasta, cum spune si dl. av. Radu Sava: legea nu permite mai mult de 90 de zile de concediu fara plata / an, indiferent de problemele invocate de angajat.
Care este reglementarea ce prevede ca durata unui CFP este de maxim 90 de zile ? ... :-/

art.54 C.mun. : Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale. Textul nu contine nicio referire la durata .

art.61 din CCMN stipuleaza in alineatele 2 si 3 :
(2) Salariatii au dreptul la 30 de zile concediu fara plata, acordat o singura data, pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma în învatamantul superior. Acest concediu se poate acorda si fractionat, la cererea salariatului.

(3) Pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatii au dreptul la concedii fara plata.


Contract colectiv de muncă unic la nivel de ramură învăţământ
Art. 31 (1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale, salariaţii au dreptul la 30 de zile lucrătoare concediu fără plată, acordate de conducătorul unităţii/instituţiei de învăţământ.

(2) Personalul didactic de predare şi instruire practică poate beneficia de concedii fără plată, pentru rezolvarea unor situaţii personale, pe o perioadă mai mare de 30 de zile, altele decât cele prevăzute de art. 102 (2) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, cu aprobarea inspectorului şcolar general.

(3) Salariaţii care urmează, completează, îşi finalizează studiile, precum şi cei care se prezintă la concursul pentru ocuparea unui post sau funcţie în învăţământ au dreptul la concedii fără plată pentru pregătirea examenelor sau a concursului, a căror durată însumată nu poate depăşi 90 de zile lucrătoare pe an calendaristic; aceste concedii reprezintă vechime în muncă/învăţământ.

(4) Salariaţii beneficiază şi de alte concedii fără plată, pe durate determinate, stabilite prin acordul părţilor.
Ultima modificare: Joi, 19 August 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
Chiar in penultimul alineat al art.31 se precizeaza faptul ca durata insumata nu poate depasi 90 de zile.
In celelalte articole durata se limiteaza la 30 de zile.
Si chiar daca le cumulam tot nu pot sa insumeze 10 luni de concediu fara plata.
Nu stiu daca ati avea un asemena angajat sau 50 % din angajati cu astfel de concedii...unde ati ajunge?...cred ca unde a ajuns ROMANIA acum!

In art.54 din C.M este reglementata posibilitatea suspendarii contactului de munca pentru....este alta chestiune.....
radusava a scris:

Chiar in penultimul alineat al art.31 se precizeaza faptul ca durata insumata nu poate depasi 90 de zile.
In celelalte articole durata se limiteaza la 30 de zile.
Si chiar daca le cumulam tot nu pot sa insumeze 10 luni de concediu fara plata.
Nu stiu daca ati avea un asemena angajat sau 50 % din angajati cu astfel de concedii...unde ati ajunge?...cred ca unde a ajuns ROMANIA acum!

In art.54 din C.M este reglementata posibilitatea suspendarii contactului de munca pentru....este alta chestiune.....


Daca ati fi citit mai bine textele de lege ati fi vazut ca raspunsul dvs este offtopic ... in alta ordine de idei, nu cred ca este cazul unui atac la persoana sau considerati ca daca suntei avocat aveti dreptul la asa ceva ...:hm:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare visandaniela visandaniela un cadru didactic cu 6 ani vechime in invatamant poate beneficia de concediu fara plata? (vezi toată discuția)
Concediu fara plata mamana57 mamana57 Sunt invatatoare,am 37 ani vechime in inv, nicio zi lipsa, contract pe perioada nedeterminata; as dori sa stiu daca pot lua concediu fara plata-pentru nevoi ... (vezi toată discuția)
Cate luni de concediu fara plata pot lua, fara a-mi pierde locul de munca ? angelicapopa angelicapopa Lucrez in invatamant, ca pers. didactic auxiliar si as vrea sa/mi iau concediu fara plata.Conform:(( carui articol si cate luni de concediu fara plata am ... (vezi toată discuția)