avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1088 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Habitatie viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Habitatie viagera

Stimati domni avocati,

am si eu o nelamurire cu un contract de vanzare cumparare pe care urmeaza sa il semnez. Ce este deosebit la acest contract este o clauza de habitatie viagera pentru vanzator. Fiind vorba de o garsoniera, as vrea sa adaug cumva o clauza prin care proprietarul de fapt se obliga sa plateasca la zi cheltuielile lunare etc., in caz contrar sa piarda eventual dreptul de habitatie de viagera.
Este posibil asa ceva?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: tonicadaniela , utilizator 10:53, 7 Octombrie 2007
puteti sa prevedeti o clauza in contract conform careia beneficiarul dreptului de abitatie viagera e obligat sa achite intretinerea.
Multumesc pentru raspuns,

ce se intampla in eventualitatea in care in cativa ani persoana dispare din imobil dar nu exista un certificat de deces? Cand se sterge in acest caz dreptul de abitatie viagera?

Daca dispare si nu e de gasit, probabil trebuie sa obtii o hot judecatoreasca de declarare a mortii, care sa stinga dreptul de habitatie...

Iar daca dispare si e de gasit - dar probabil nu mai are nici un interes in a sta acolo, mergi discuti cu omu... si mai faci o hartoaga prin care sa renunte la dreptul de habitatie viagera.
Pentru ca dreptul de abitatie viagera sa se stinga , in caz de disparitie a titularului sau, trebuie sa intervina o hotarare judecatoreasca declarativa de moarte.
Pentru a obtine aceasta hotarare trebuie urmati urmatorii pasi:
- dupa 1 an de la disparitie se poate cere in instanta declararea judecatoreasca a disparitiei; astfel instanta poate numi un curator disparutului pentru protejarea drepturilor sale.
- dupa trecerea a 4 ani de la disparitie, dar nu inainte de 6 luni de la afisarea extrasului de pe hotararea declarativa a disparitiei, se cere in instanta declararea judecatoreasca a mortii.
Se considera ca persoana a decedat la data care este stabilita in hotararea judecatoreasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera liliana.suciu liliana.suciu Subiect: Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera -am contract de vanzare cumparare apartament , cumparat de la fostul ... (vezi toată discuția)
Drept habitatie viagera mariamem mariamem Buna seara.Am si eu o problema in legatura cu vanzarea unui teren. Eu sunt proprietara unui teren pe care a existat un imobil cand l-am achizitionat. In ... (vezi toată discuția)
Ipoteca - habitatie viagera EugeniaS EugeniaS Buna ziua! Eu impreuna cu sora mea detinem o garsoniera in care locuieste bunica noastra, avem contract cu clauza de habitatie viagera pentru ea. Sora ... (vezi toată discuția)