avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept habitatie viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept habitatie viagera

Buna seara.Am si eu o problema in legatura cu vanzarea unui teren. Eu sunt proprietara unui teren pe care a existat un imobil cand l-am achizitionat. In contract mai este o persoana cu drept de habitatie viagera. Intre timp am demolat cu autorizatie imobilul existent pe teren, persoana cu drept de habitatie a fost de acord in scris la notar cu demolarea. Acum vreau sa vand terenul si la notar mi s-a spus ca trebuie sa semneze si persoana cu drept de habitatie viagera, deoarece nu a renuntat la acest drept, ci doar a fost de acord cu demolarea. Odata cu demolarea stiam ca acest drept de habitat a incetat automat. Cum pot sa vand fara semnatura acestei persoane?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: dynsky , utilizator 20:10, 2 Septembrie 2010
Nu puteti decat daca gasiti alt notar( desi ma indoiesc) sau ...prin instanta.
Dreptul de abitatie viagera presupune posesia si folosinta .Dreptul de dispozitie il aveti dumneavoastra.Trebuie sa existe si acordul celui care are acest drept.(practic, acesta se va stinge prin renuntare/instrainare)
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Ianuarie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Vazand pe acest forum atatea discutii pe tema "habitatie viagera" si "uzufruct viager", intreb, juridic vorbind, exista diferenta intre acesi termeni?
@tudorioan
Uz, uzufruct si abitatie, toate sunt dezmembraminte ale dreptului de proprietate. Intre uz si abitatie diferenta e ca abitatia se refera la imobile. Ambele reprezinta doar folosinta pt o persoana si familia sa.
Uzufructul insa este dreptul la fructe ( chirii etc.).
Eu stiam ca habitatia viagera este un drept asupra unui imobil cu destinatia de locuinta. Daca persoana a fost de acord sa se demoleze locuinta in care el practic avea acest drept, ce drept mai are el acum? Are drept de habitatie si asupra terenului liber de constructii? Cum habiteaza pe un teren gol?

Alte discuții în legătură

Dreptul la habitatie viagera mariamem mariamem Buna ziua. Am un teren in proprietate pe care este trecut ca tert beneficiar cu drept de habitatie viagera o persoana. Cand am achizitionat terenul,pe acesta ... (vezi toată discuția)
Incetarea dreptului de habitatie mariamem mariamem Daca am drept de habitatie asupra unui imobil format din casa si teren aferent si am fost de acord cu demolarea casei, mai benefiziez in continuare de dreptul ... (vezi toată discuția)
Solicitare informatie eliberare act de identitate expirat ionut.tanase ionut.tanase Buna ziua, Va rog sa imi precizati daca in momentul cand doresc sa imi reinnoiesc cartea de identitate (care este expirata) este nevoie sa mai fie prezent ... (vezi toată discuția)