avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul la habitatie viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul la habitatie viagera

Buna ziua. Am un teren in proprietate pe care este trecut ca tert beneficiar cu drept de habitatie viagera o persoana. Cand am achizitionat terenul,pe acesta exista o constructie mica pe care am demolat-o. Acum terenul este liber si as vrea sa construiesc pe el un imobil gen minihotel sau spatii comerciale. Ce drept va avea terta persoana cu drept de habitat viager asupra noului imobil construit din banii mei?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: mariamem , utilizator 21:56, 16 Mai 2009
Depinde daca persoana in favoarea careia este constituit dreptul mai este sau nu in viata, intrucit dreptul de abitatie viagera era constituit asupra locuintei ce se afla pe teren si asupra carei, legal nu puteati dispune in sensul demolarii, prin aceasta impiedicindu-l sa-si exercite dreptul. Ar putea pretinde sa-i asigurati in continuare un drept de folosinta corespunzator celui avut.
Dreptul de abitatie viagera poate fi constituit doar asupra unui imobil cu destinatia de locuinta. (deci nu asupra terenului) Daca o sa construiti spatii comerciale nu se pune problema acordarii unui drept de abitatie, dar puteti fi obligat asa cum s-a aratat mai sus sa asigurati respectivei persoane un spatiu de locuit.

Mai exact cum ati facut acea demolare? Vreo autorizatie ceva?
Da, normal ca am avut autorizatie de demolare. Am intocmit si proiectul pentru noua constructie. Sa inteleg ca pot sa construiesc ceea ce mi-am propus, dar sa ii asigur un drept de locuinta in alta parte. Persoana respectiva stia ca se demoleaza acea constructie. A fost de acord probabil sperand ca va putea beneficia de noua cladire, deoarece cea veche existenta pe teren la momentul achizitionarii era distrusa, neputandu-se locui in ea. Mai vroiam sa va intreb , va rog, cate drepturi de habitatie viagera poate avea o persoana? Deoarece mai are un drept de acest fel pe o cladire unde locuiesc eu. Va multumesc.
In lege nu este prevazuta vreo limitare a acestui drept de abitatie.

Da, puteti construi ce v-ati propus - dreptul de abitatie a acelei persoane s-a stins odata cu demolarea constructiei.

Acum depinde daca acel drept a fost acordat cu titlu gratuit sau in urma unei conventii oneroase. Daca respectiva persoana a suferit un prejudiciu poate obtine despagubiri sau eventual executarea in natura a obligatiei, adica sa-i asigurati in continuare un spatiu de locuit.
Respectiva persoana nu a participat material la achizitionarea imobilului. In contract nu se prevede ca ar fi contribuit material la achizitionare. Scrie doar ca are dreptul de habitatie viagera pe intreg imobilul. Mai vroiam sa va intreb ceva, respectiv daca apare aceasta persoana si in alt contract de vanzare-cumparare avand calitate de cumparator uzufruct viager .Eu si cu sotul meu suntem cumparatori , iar terta persoana este cumparator uzufruct viager.Se stipuleaza in contract ca banii primiti pe imobil sunt de la mine si sotul meu si intram in stapanirea de drept a imobilului si in stapanirea de fapt dupa incetatrea din viata a cumparatorului care a cumparat uzufructul viager al intregului imobil. Este acelasi lucru cu cel din precedentul contract?

Alte discuții în legătură

Drept habitatie viagera mariamem mariamem Buna seara.Am si eu o problema in legatura cu vanzarea unui teren. Eu sunt proprietara unui teren pe care a existat un imobil cand l-am achizitionat. In ... (vezi toată discuția)
Incetarea dreptului de habitatie mariamem mariamem Daca am drept de habitatie asupra unui imobil format din casa si teren aferent si am fost de acord cu demolarea casei, mai benefiziez in continuare de dreptul ... (vezi toată discuția)
Stingerea dreptului de abitatie viagera mariamem mariamem Daca s-a desfiintat (prin demolare) imobilul asupra caruia era constituita abitatia, ce mai poate cere persoana care odata beneficia de acest drept? Acel ... (vezi toată discuția)