avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... stingerea dreptului de abitatie viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

stingerea dreptului de abitatie viagera

Daca s-a desfiintat (prin demolare) imobilul asupra caruia era constituita abitatia, ce mai poate cere persoana care odata beneficia de acest drept? Acel imobil care s-a demolat nu a fost niciodata locuit, fiind o darapanatura, cred ca nici pereti nu avea. Daca puteti sa ma ajutati cu o lamurire pentru ca nu prea am gasit ceva strict legat de pierderea dreptului de abitatiune in codul civil. Am inteles ca daca nu mai exista locuinta, nu mai exista nici dreptul de a locui in ea. Specific ca dreptul de abitatie viagera s-a facut cu titlu gratuit, iar persoana respectiva mai are acest drept de abitatie viagera si pe alt imobil de-al meu. Daca vreau sa vand acel teren ramas gol, cum trebuie sa procedez?
Cel mai recent răspuns: mariamem , utilizator 11:43, 16 Mai 2009
Ati obtinut autorizatie de demolare??
In mod normal, la obtinerea acesteia aveati nevoie de un act notarial prin care beneficiarul dreptului de abitatie viagera renunta la acel drept sau se transfera acest drept asupra altui imobil, act notarial care se inscrie si in cartea funciara pentru radierea dreptului de abitatie viagera, asa cum se va inscrie si autorizatia de demolare
Da, am avut autorizatie de demolare, dar problema este ca nu am obtinut eu acea autorizatie, ci a obtinut-o chiar persoana care beneficia de acest drept. Eu nu am facut nici o cerere de demolare pentru autorizatia de demolare. M-am trezit ca acea casuta era deja rasa de pe teren si tot gunoiul aruncat. Pentru ca ar fi vrut sa construiasca altceva acolo.
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2009
mariamem, utilizator
Mi se pare ciudat ce imi spuneti.... autorizatia de demolare se solicita de catre proprietar.... cealalta persoana avea doar dreptul de a folosi casa, nu si de a dispune de ea!!!!! Daca tot a facut asta..... sa va dea acum declaratia notariala prin care renunta la dreptul de abitatie viagera asupra casei demolate. Aceasta declaratie o inscrieti in cartea funciara pentru a radia abitatia viagera.
Va multumesc mult pentru informatii.
Am gasit o copie intamplator dupa memeriul de desfiintare intocmita de un arhitect care a facut si proiectul pentru noua locuinta, arhitect la care eu nu am fost in viata mea, a fost soacra mea. Intr-adevar memeriul de desfiintare este in numele meu si al sotului meu. In acest memoriu nu se specifica nimic despre terta persoana din contract cu drept de habitatie viagera. Scrie doar ca terenul si constructia sunt proprietatea noastra privata conform actului notarial numarul... Se specifica ca starea constructiei este rea. Apoi am mai gasit o copie de la Inspectoratul de Stat in Constructii in care ne aproba cererea de desfiintare imobil. Si mai scrie ca structurile de specialitate organizate in cadrul primariilor au obligatia sa verifice daca documentatia este completa, constatand ca proiectul pentru executatea lucrarilor de desfiintare PAD este complet. Ma gandesc ca poate persoana respectiva a renuntat la acel drept de habitatie (prin act notarial) fara ca eu stiu. Si a atasat la dosar acel act notarial, ca nu vad cum ar fi putut organele competente sa aprobe desfiintarea fara sa vada ca astfel, se incalca un drept al unei persoane.
Va multumesc.
Da, este posibil ca la dosar sa existe aceasta renuntare... dar va este necesara si pentru cartea funciara....
Nu puteti sa vorbiti deschis cu persoana si sa lamuriti problema?
Oricum puteti sa va adresati primariei pentru a vedea actele depuse la dosar, astfel ati putea vedea daca exista declaratia, la ce birou notarial este data si veti putea obtine de acolo o copie legalizata din arhiva pe care o puteti folosi la cartea funciara.
Dar exista si varianta in care ea nu exista la dosar.... asa cum nici cererea de demolare nu a fost semnata de dvs.... in acest caz nu stiu cat de bine e pentru dvs sa rascoliti lucrurile si sa le dati idei....:hm:....
Inainte de a actiona... trebuie sa va ganditi la interesele dvs... si..... la toate modalitatile de solutionare........ pentru a alege calea cea mai simpla:slap:

Alte discuții în legătură

Dreptul la habitatie viagera mariamem mariamem Buna ziua. Am un teren in proprietate pe care este trecut ca tert beneficiar cu drept de habitatie viagera o persoana. Cand am achizitionat terenul,pe acesta ... (vezi toată discuția)
Drept habitatie viagera mariamem mariamem Buna seara.Am si eu o problema in legatura cu vanzarea unui teren. Eu sunt proprietara unui teren pe care a existat un imobil cand l-am achizitionat. In ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietar andreeavieasu andreeavieasu Buna ziua. Pot scoate de la primarie eu ca si proprietar o autorizatie de demolare sau renovare casa fara matusa mea care e cu drept de habitatie in casa mea? (vezi toată discuția)