Daca am drept de habitatie asupra unui imobil format din casa si teren aferent si am fost de acord cu demolarea casei, mai benefiziez in continuare de dreptul de habitatie?
Dreptul de abitatie se refera la posesia si folosinta unei case de locuit, destinata familiei.( acesta e , in esenta, o varietate a dreptului de uzufruct, aceea restransa a lui)
Punctul meu de vedere e ca , prin demolarea bunului ,s-a stins si acest drept real principal derivat.
Va multumesc mult pentru raspuns. Dreptul de habitatie nu este si aupra terenului din jurul unde era casa?
Sau drept asupra terenului am avut cat timp a existat constructia?
A existat un drept de posesie si folosinta asupra terenului.(insa , din punctul meu de vedere , intrucat nu mai exista casa, nu mai exista nici acest drept de abitatie )
Dreptul de abitaţie este un drept de uz care are ca obiect un imobil cu destinaţie de locuinţă. Titularul său are dreptul de a poseda şi folosi imobilul altei persoane, pentru satisfacerea nevoilor proprii de locuit şi ale familiei sale.
Poate fi construita, in cazul de fata , o noua locuinta.
Sau poate exista un drept de superficie asupra terenului. (dezmembramant ce poate fi constituit prin contract )
Acesta confera drept de posesie, folosinta, si chiar drept de dispozitie materiala (exista posibilitatea de a construi pe respectivul teren ).
Interventie moderator :
Ati deschis mai multe topicuri.Va rog sa continuati discutia aici.multumesc.
Nu exista niciun drept de superficie in contract. Apare doar tert beneficiar al dreptului de habitatie viagera fara plata vreunei chirii. Este practic un drept primit gratuit. Dreptul de superficie consta in dreptul de proprietate al unei persoane asupra unei constructii aflate pe proprietatea altcuiva. Nu exista asa ceva in contract. Doar drept de habitatie viagera.