avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept habitatie viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept habitatie viagera

Buna seara.Am si eu o problema in legatura cu vanzarea unui teren. Eu sunt proprietara unui teren pe care a existat un imobil cand l-am achizitionat. In contract mai este o persoana cu drept de habitatie viagera. Intre timp am demolat cu autorizatie imobilul existent pe teren, persoana cu drept de habitatie a fost de acord in scris la notar cu demolarea. Acum vreau sa vand terenul si la notar mi s-a spus ca trebuie sa semneze si persoana cu drept de habitatie viagera, deoarece nu a renuntat la acest drept, ci doar a fost de acord cu demolarea. Odata cu demolarea stiam ca acest drept de habitat a incetat automat. Cum pot sa vand fara semnatura acestei persoane?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: dynsky , utilizator 20:10, 2 Septembrie 2010
Am rugamintea sa nu mai deschideti alte topicuri cu acelasi continut. (vor fi sterse).
Adaugati aici intrebarile suplimentare.

Dreptul de abitatie este o varietate a uzufructului. Este un drept de aceeasi natura cu uzufructul dar de o intindere mai mica. El are ca obiect casa de locuit.
Art 565 c. civ. spune ca dreptul de abitatie se stabileste (constituie) si se pierde (stinge) "in acelasi chip ca si uzufructul".

Ori uzufructul se stinge, intre altele, prin "totala desfiintare a lucrului asupra caruia uzufructul era constituit". (art 557 alin final c. civ).
Ultima modificare: Duminică, 10 Ianuarie 2010
romascanu, moderator
Nu stiu daca mai are vreun drept acolo din moment ce nu mai exista nici o locuinta de 2 ani. Obiectul contractului il face un imobil compus din teren si casa, iar dreptul de abitat s-a instituit pe intreg imobilul. Dar nu stiu ce sa inteleg din asta. Are drept de abitat pe intreg imobilul cu tot cu teren sau are drept doar sa locuiasca in casa ?
detin un apartament cu trei camere iar pe una dintre camere este o abitatie viagera
a soacrei obtinuta la vinzarea apartamentului .abitatia este doar pe dormitorul mare
intrebare ; sunt obligat sa-i platesc utilitatile ? ma poate obliga cineva sa-i dau utilitati gratis ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la habitatie viagera mariamem mariamem Buna ziua. Am un teren in proprietate pe care este trecut ca tert beneficiar cu drept de habitatie viagera o persoana. Cand am achizitionat terenul,pe acesta ... (vezi toată discuția)
Incetarea dreptului de habitatie mariamem mariamem Daca am drept de habitatie asupra unui imobil format din casa si teren aferent si am fost de acord cu demolarea casei, mai benefiziez in continuare de dreptul ... (vezi toată discuția)
Solicitare informatie eliberare act de identitate expirat ionut.tanase ionut.tanase Buna ziua, Va rog sa imi precizati daca in momentul cand doresc sa imi reinnoiesc cartea de identitate (care este expirata) este nevoie sa mai fie prezent ... (vezi toată discuția)