avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 964 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am gasit un mic spatiu comercial de vinzare ieftin dar ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am gasit un mic spatiu comercial de vinzare ieftin dar cu o problema!

As dori sa cumpar un mic spatiu comercial de la o doamna mai in virsta, pretul este convenabil doar ca spatiul este ocupat de o firma care a avut contract de inchiriere. De doi ani firma nici nu plateste chirie, nici nu foloseste spatiul dar nici nu il preda doamnei. Nu cunosc motivul real. Doamna zice ca nu are nici o obligatie fata de patron. Actele de proprietate ale doamnei sunt beton, poate sa vinda.

Nu stiu cum sa procedez, daca vorbesc cu patronul sa predea spatiul ca vreau sa-l cumpar mi-e frica sa nu il cumpere el. Daca il cumpar asa cum e acum mi-e frica sa nu am cine stie ce probleme cu chiriasul. As vrea sa fac un act cu doamna astfel incit sa dau cit mai putini bani ca avans si ca taxe si impozite dar sa fiu sigur ca nu mai poate vinde altcuiva iar abea apoi sa vorbesc cu patronul pentru evacuare, iar daca evacuarea se poate face fara probleme deosebite sa dau si restul de bani doamnei. Daca aflu ca patronul firmei are motive temeinice sa stea acolo, poate o avea ceva de mina ca ar fi cumparat si el, ceea ce nu prea cred, as dori sa pot sa-mi recuperez avansul dat doamnei proprietar.

In speranta ca am fost destul de clar , multumesc anticipat tuturor .
Cel mai recent răspuns: ninaniculina , utilizator 14:09, 19 August 2010
Ati spus ca spatiul este ocupat de "o firma care a avut contract de inchiriere".
De ce va mai faceti probleme?

Contractul de inchiriere se prelungeste tacit daca si partile isi respecta obligatiile.
In consecinta nu vad ce probleme puteti avea ulterior cumpararii.

Faceti actele, somati pe "chirias" sa vina sa-si ridice lucrurile. Notificarea asta puteti sa o faceti si prin intermediul unui executor judecatoresc (va costa mai mult decat un plic trimis prin posta).
Aflati de la Registrul Comertului adresa exacta a "chiriasului" ca sa nu aveti surprize ca de la incheierea contractului si pana in prezent si-a modificat sediul.

Nu se prezinta - schimbati incuietorile.
Faceti un proces verbal cu bunurile pe care le gasiti la data preluarii spatiului - sa nu aveti ulterior surprize din partea "chiriasului" care sa declare ca cine stie ce avea depozitat pe acolo.

Teoretic nu ar trebui sa aveti nicio problema.
Mai intai ar trebui sa va lamuriti exact asupra contractului de inchiriere in cauza, respectiv asupra prevederilor lui: care este durata contractuala, care sunt clauzele de incetare etc.
poate contractul de inchiriere expira automat cand se schimba proprietarul!
Inteleg ca dumneavoastra ati discutat numai cu proprietarul, nu si cu fostul chirias/chiriasul. Proprietarul ar putea sa infloreasca lucrurile, sa spuna orice ca sa gaseasca un cumparator. Ca acel contract de inchiriere nu mai este in vigoare etc. , ca este doar rea vointa a chiriasului care nu mai paraseste spatiul etc. Daca totul ar fi fost ok si contractul ar fi incetat, vanzatorul ar fi putut uza de dreptul sau de propietar pentru a-l evacua pe chirias, prin executor, sa schimbe cheile etc. fara sa mai doreasca sa vanda altuia in pierdere (fata de pretul pietii) doar pentru ca a avut un chirias care nu vrea sa paraseasca spatiul.
"Data post: Joi, 19 August 2010, 13:09
Contractul de inchiriere se prelungeste tacit daca si partile isi respecta obligatiile." Poate ca acest chirias apreciaza ca el si-a respectat intr-adevar obligatiile si atunci contractul s-a prelungit tacit. Tocmai in acest caz, inseamna ca la data vanzarii spatiului ati prelua si contractul de inchiriere. In consecinta, atentie!

"Faceti actele, somati pe "chirias" sa vina sa-si ridice lucrurile. Notificarea asta puteti sa o faceti si prin intermediul unui executor judecatoresc (va costa mai mult decat un plic trimis prin posta)." Corect ca metoda, numai ca actualul proprietar, doamna respectiva, ar fi trebuit sa faca deja demersurile astea. De ce nu le-a facut, iata un semn de intrebare.
Parerea mea este ca daca totusi va tenteaza foarte mult oferta, sa va consultati cu un avocat, pentru ca actul de vanzare sau precontractul sa fie cat mai beton pentru dvs. Spre exemplu, ati putea stipula in precontract, printre altele si conditia suspensiva pentru promitentul vanzator ca pana la data de... sa faca dovada eliberarii spatiului de catre fostul chirias. si a punerii la dispozitie a spatiului liber de orice sarcini.
Ultima modificare: Joi, 19 August 2010
cristinan44, utilizator
buna ziua.
in primul rand trebuie sa vedeti contractul de inchiriere.
daca nu sunt probleme cu acesta puteti sa mergeti mai departe cu actele.

Alte discuții în legătură

Somatie prin executor judecatoresc pentru eliberare boxa inchiriata supercurat supercurat Buna ziua, Folosesc de mai multi ani un spatiu din subsolul blocului ca si boxa, avand contract de inchiriere si fiind la zi cu platile. Ma trezesc astazi cu ... (vezi toată discuția)
Chirias_lucrari_ tibik tibik Am inchiriat o casa unui chirias plin de initiativa. Acesta a efectuat lucrari de "imbunatatire", zice el, in casa respectiva: a demolat parapetul unei ... (vezi toată discuția)
Evacuare chirias din spatiu comercial la expirarea contractului raccone raccone Buna ziua! Am urmatoarea problema: cum pot evacua un chirias persoana juridica dintr-un spatiu comercial proprietar persoana fizica , daca respectivul ... (vezi toată discuția)