Am inchiriat o casa unui chirias plin de initiativa. Acesta a efectuat lucrari de "imbunatatire", zice el, in casa respectiva: a demolat parapetul unei ferestre si a facut usa, a zidit o usa, a demolat o soba, a turnat o sapa de beton ca sa "ridice" casa la acelasi nivel etc. Toate aceste lucrari fara aprobarea mea, ca posesor al acelui imobil. Nici nu am avut cunostinta de aceste lucrari pana de curand cand, punandu-i in vedere sa paraseasca casa deoarece nu mai doresc sa stea acolo, mi-a replicat ca pleaca dupa ce il despagubesc pentru investitiile facute. Ce este de facut in asemenea situatie? Cum pot scapa de el? Sa-i fac instiintare cu martori sa paraseasca casa? Despre despagubiri nici nu poate fi vorba, sau poate sa-i cer eu despagubiri pentru ca a ciuntit casa (spre exemplu unde a turnat sapa inaltimea libera era inainte de 1.90m, iar acum este de 1,80m). Ce pot face cand el nu a mai platit chiria de aproximativ 2 ani, sub fel de fel de pretexte? Oare executorul judecatoresc este solutia? Dar nu am acte care sa ateste calitatea mea de proprietar, este casa parintilor mei si nu am dezbatut inca succesiunea. Sa ma adresez politiei pentru tulburare de posesie? Sa intru cu forta in casa si sa aplic legea celui mai puternic? Ce sa fac? Multumesc pt. ajutor!!
Sa le luam pe rand:
1. aveti contract de inchiriere cu respectivul individ? Daca da, trebuie sa verificati prevederile contractului in ceea ce priveste "imbunatatirile". Majoritatea contractelor de inchiriere stipuleaza ca: a) Chiriasul nu are dreptul sa faca modificari substantiale spatiului inchiriat fara acordul prealabil scris al proprietarului; b) toate imbunatatirile aduse spatiului inchiriat raman in proprietatea Locatorului (deci nu a Locatarului/chiriasului). Verificati daca aceste clauze sunt stipulate si de contractul dumneavoastra.
2. Daca doriti sa-l dati afara, cel mai sigur e sa-i trimiteti o notificare printr-un executor judecatoresc care va va ajuta sa si o redactati corespunzator. Daca in urma notificarii chiriasul nu elibereaza spatiul, singurul lucru la indemana este o actiune in evacuare. In privinta politiei, nu aveti prea mari sanse deoarece Legea locuintei nr.114/1996 prevede ca "Evacuarea chiriaşului se face numai pe baza unei hotărâri judecătoreşti irevocabile", iar optiunea legii celui mai puternic nu va ajuta cu nimic.
3. In privinta succesiunii, nu ar fi rau daca v-ati apuca chiar acum sa o faceti, cu cat mai repede cu atat mai bine! Pana la aparitia certificatului de mostenitor insa, trimiteti-i notificarea de care va spuneam si nu uitati, daca se ajunge la instanta, sa cereti, pe langa evacuarea propriu-zisa, si:
- plata sumelor restante datorate in contul chiriei din ultimii doi ani, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti
- eventuale daune pentru modificarile facute (dar pentru asta va trebui sa dati bani pe o expertiza)
-fireste, cheltuieli de judecata.
Mult noroc!
Proces evacuare
artemis10isa
Vin cu o intrebare legata de contractele de inchiriere.
Pe scurt acum multi ani, vreo 25 mai exact s-a incheiat un contract de inchiriere intre frati. In ... (vezi toată discuția)