avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Reziliere contract inchiriere
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Reziliere contract inchiriere

E vorba de un contract de inchiriere pentru un spatiu commercial.Chiriasul,persoana juridica,doreste rezilierea contractului de inchiriere.Chiria este achitata la zi.Contractul este declarat la Fisc
Cum trebuie sa procedeze proprietarul spatiului pentru a anula plata impozitului pentru venitul din chirii?Mai précis,ar fi suficienta o declaratie a chiriasului ca doreste sa inceteze activitatea in spatiu incepand cu o data anume? va multumesc?
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 21:59, 18 Iulie 2013
Cel mai bine este sa incheiati un act intre dvs si chirias de reziliere a contractului la cererea locatarului sau un act care sa contina si acordul dvs (acordul partilor). Cu cererea initiala a chiriasului si cu actul subsecvent va duceti la fisc sa declarati incetarea sau rezilierea contractului.
Ce diferenta este intre rezilierea sau incetarea contractului?Va multumesc.
~ Conținut șters la cerere ~
Va multumesc pentru precizari. Despre asta era vorba,despre consecinte.Va reamintesc ca cel care cere incetarea(rezilierea) este locatarul.Motivul:afacerea nu merge.Daca proprietarul isi exprima acordul de reziliere (pentru motivul de anulare a impozitului pe venitul din chirii)mai poate el uza de clauzele din contract in eventualitatea unui litigiu care s-ar isca prin refuzul chiriasului de a parasi spatiul la o anumita data sau pretentiile acestuia la despagubiri pentru investitii effectuate in spatiul inchiriat pentru desfasurarea activitatii?Clauze cum ar fi:"obligatia chiriasului de notificare a proprietarului cu 60 de zile inainte ,de intentia de a parasi spatiul,,?sau .,orice imbunatatire adusa spatiului de catre chirias,ramane bun dobandit de proprietar la incheierea(rezilierea,incetarea) contractului,fara obligatii de despagubire ''?

Cand partile se inteleg (de preferinta in scris) asupra incetarii contractului altfel de cum e scris in act nu mai e necesara notificarea amintita.
La data incheierii actului de incetare contract chiriasul va trebui sa paraseasca spatiul - ar putea cere un ragaz, pentru a-si lua bunurile, caz in care ramane sa stabiliti (daca doriti) un termen care implinit va da dreptul sa il evacuati.
Clauza privind imbunatatirile ramane valabila - mai ales ca nu inceteaza contractul din vina proprietarului spatiului. Pentru siguranta, veti scrie in actul de incetare contract ca respectiva clauza ramane valabila (nu e absolut necesar, insa nu veti avea surprize neplacute) - daca nu sunt si alte clauze care ar putea stipula (sau din care s-ar deduce) contrariul in cazul incetarii contractului inainte de termen.

Contractul ar trebui citit de un profesionist, pentru a se evita orice neplacere ulterioara. Raspunsurile din forum fiind orientative fara a se vedea actul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand inceteaza un contract de inchiriere? minalex minalex sunt intr/o mare dilema,va rog sa/mi dati un raspuns: Am un contract de inchiriere intre doua societati comerciale,care stipuleaza la Art; 10 INCETAREA ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de inchiriere spatiu comercial CatalinaMaria CatalinaMaria Buna seara, Anul trecut am inchiriat un spatiu comercial pe o perioada de 5 ani de la o asociatie de proprietari, contract incheiat si semnat in urma ... (vezi toată discuția)
Proprietarul vrea sa vanda apartamentul in care stau in chirie nicolaem nicolaem buna, am luat in chirie ( Ca si persoana juridica ) un apartament. am aflat ca proprietarul doreste sa vand acest spatiu ( nu am aflat de la el ) ce se ... (vezi toată discuția)