avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere mostenire?

Sotul meu a decedat acum 25 ani si nimeni nu a cerut dezbaterea mostenirii, neavand niciun drept moral si poate si in necunostinta de cauza. in timpul casatoriei am dobandit prin contract de vanzare-cumparare de la fratele meu in cota de 1/2 casa parintilor, acest act fiind formal (nu am platit niciun leu fratelui) pt ca inainte de revolutie nu aveai dreptul sa ai 2 proprietati, asa cum avea fratele meu. Acum doresc sa-i restitui fratelui cota de 1/2 din casa insa cand am fost la notar mi s-a spus ca trebuie dezbatere de mostenire. In tot acest timp fratele a platit taxe, impozite si a avut grija de gospodarie. Doresc sa-mi spuneti daca exista si alta solutie infara de dezbaterea mostenirii cu rudele sotului meu pentru a-i ceda fratelui cota de 1/2 din casa. Daca nu exista va rog sa-mi spuneti ce sanse au rudele sotului sa dobandeasca ceva din mostenire in conditiile in care in tot acest timp nu i-a interesat deloc acest aspect ( intre noi fie vorba cred ca nici nu stiu de acest contract de vanzare cumparare)si cat dureaza un asemenea proces.
Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 19 August 2010
alinatug, utilizator
Cel mai recent răspuns: alinatug , utilizator 14:22, 19 August 2010
buna ziua .
fara a rezolva initial problema succesiunii, nu puteti instraina bunuri ce intra in masa succesorala a defunctului .
varianta recomandata este partajul succesoral prin instanta de jduecata .
dvs. veti chema in judecata rudele sotului care au vocatie succesorala .
veti invoca prescritia dreptului de optiune succesorala a acestora.
dvs. puteti invoca acceptarea tacita a succesiunii, prin faptul ca ati avut grija de bunurile ce formeaza masa succesorala, ulterior decesului defunctului dvs. sot .
veti avea castig de cauza cu siguranta.
athe a scris:

ca sa faceti act de donatie trebuie mai intai dezbatuta sucesiunea.

multumesc, ma gandeam la posibilitatea de a-mi dona partea mea, urmand ca apoi sa fac si dezbaterea mostenirii. Din cauza problemelor de sanatate doresc sa fac macar ce se poate, de asta intreb daca-mi pot pt moment macar dona ce mi se cuvine.
nu ne intelegem..
dvs. nu aveti dreptul legal de a instraina sub nici o forma bunuri ce intra in masa succesorala, fara ca initial sa dezbateti succesiunea .
numai ulterior dezbaterii succesiunii veti putea instraina cui doriti bunurile respective.mai exact cota parte atribuita din aceste bunuri .
ioana_cristea a scris:

donatie, vanzare cumparare, renta viagera, contract de intretinere etc toate sunt acte translative de proprietate.
dezbateti succesiunea!

Am inteles. Multumesc pentru raspunsuri!
roxanel a scris:

nu ne intelegem..
dvs. nu aveti dreptul legal de a instraina sub nici o forma bunuri ce intra in masa succesorala, fara ca initial sa dezbateti succesiunea .
numai ulterior dezbaterii succesiunii veti putea instraina cui doriti bunurile respective.mai exact cota parte atribuita din aceste bunuri .

Am inteles, am inteles...intr-un final, va multumesc si pentru incurajari!
Ultima modificare: Joi, 19 August 2010
alinatug, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune-donatie ghici_2013 ghici_2013 Buna ziua! Va rog in raspuns pentru urmatoarea situatie: Ambii parinti decedati(tata 1993,mama 2010).Dinte cei 6 copii,unul decedat(are la randul lui 2 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,daca in urma parintilor decedati au ramas 3 mostenitori ... elenasuch elenasuch Buna ziua,daca in urma parintilor decedati au ramas 3 mostenitori la dezbaterea mostenirii pot ceda sau dona in favoarea sotiei mele sau a copiilor mei ?intai ... (vezi toată discuția)
succesiune - buna ziua, tata a fost recasatorit cu o femeie, in noiembrie ... moisetdo moisetdo Buna ziua, Tata a fost recasatorit cu o femeie, in noiembrie 2020 el a murit, in aprilie 2021 a murit si ea.Tata i-a facut donatie pe tot ce detinea din ... (vezi toată discuția)