avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... plecare din tara cu copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

plecare din tara cu copil minor

Sunt divortata, am sentinta de custodie definitiva si irevocabila si doresc sa plec din tara cu fiul meu pt o perioada mai mare. Tatal are drept de vizita, in urma acordului de mediere, dar el nu a platit pensia alimentara de 6 luni stabilita prin sentinta judecatoreasca. Ma poate impiedica sa ies cu copilul din tara?

Completez:
Am recitit sentinta judecatoreasca si nu este scris nicaieri nimic legat de dreptul la vizita. Nici macar nu este mentionat acordul de mediere. Si doar in acordul de mediere este specificat dreptul la vizita (acordul nostru, al meu si al lui) incheiat printr-un mediator. El insa nu si-a respectat nici macar obligatiile de plata catre mediator, deci nici macar acest document nu l-a respectat. Oricum ma gandeam sa-i fac plangere inainte de apleca. Daca el ma da in judecata dupa plecarea mea ce se poate intampla? Va multumesc mult ptr raspunsuri.
Ultima modificare: Vineri, 20 August 2010
doina80, utilizator
Cel mai recent răspuns: doina80 , utilizator 09:14, 20 August 2010
Buna seara,
Aveti nevoie de declaratie notariala din partea tatalui,nu are nici o relevanta faptul ca nu a platit pensia alimentara.Are aceleasi drepturi parintesti pe care le aveti si dumneavoastra.Singura posibilitate este dupa cum am specificat mai devreme sa obtineti acordul lui,materializat printr-o declaratie notariala.
Faptul ca nu isi indeplineste obligatia platii pensiei alimentare,se poate remedia actionandu-l in instanta,pentru infractiunea de "abandon de familie".Abandonul de familie este o infractiune grava, prevazuta in art. 305 din Codul Penal. Multi o comit cu usurinta, fie din nestiinta, fie cu vadita rea-intentie. Abandonul de familie, ca infractiune, consta si in neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni consecutiv, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca
nu ar fi mai bine sa ii faceti plangere penala inainte sa va ganditi sa plecati din tara cu fiul? poate asa isi aminteste sa plateasca pensia copilului.
GABIGEORGE a scris:

Buna seara,
Aveti nevoie de declaratie notariala din partea tatalui,nu are nici o relevanta faptul ca nu a platit pensia alimentara.Are aceleasi drepturi parintesti pe care le aveti si dumneavoastra.Singura posibilitate este dupa cum am specificat mai devreme sa obtineti acordul lui,materializat printr-o declaratie notariala.

Dar doamna spune ca are o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care ii este incredintat copilul. In aceasta situatie,nu mai este necesar acordul tatalui dat printr-o declaratie la notar pentru ca mama sa plece din tara cu minorul.
Insa va trebui sa respecte programul de vizita stabilit de catre instanta in favoarea tatalui.In caz contrar,risca o plangere penala pentru nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului,conform art.307 C.pen.
Nu aveti nevoie de acordul tatalui in ceea ce priveste parasirea tarii impreuna cu copilul minor, dar trebuie sa aveti la dvs sentinta de incredintare minor cu mentiunea definitiva si irevocabila in original.
Tatal nu va poate impiedica sa plecati din tara, dar poate sa va faca plangere penala conform art 307 cod penal. Este interesant de stiut si unde este stabilit a se desfasura vizita minorului...
Faptul ca tatal nu a platit pensia de intretinere timp de 6 ani nu va ajuta in acest caz....aduica sa-l fortati sa nu faca plangere penala in baza art 307 cod penal.
Se poate insa sa ajungeti la o intelegere cu tatal....

Alte discuții în legătură

Decizia irevocabila la divort remyy007 remyy007 Daca fosta sotia a obtinut custodia copilului prin decizie definitiva si irevocabila eu ce drepturi mai as avea...Ea aplecat cu copilul din tara fara acordul ... (vezi toată discuția)
As vrea sa stiu NICOLETA TOMOVICI NICOLETA TOMOVICI AM UN COPIL MINOR SI SUNT DIVORTATA DE TATAL LUI.SUNT TUTURELE LUI LEGAL. PENTRU A PUTEA IESI CU EL DIN TARA IMI TREBUIE ACORDUL TATALUI? (vezi toată discuția)
Copilul minor floraresu floraresu am o fetita de opt ani care imi este incredintata printr-o hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila. relatia a fost una de concubinaj.mentionez ca ... (vezi toată discuția)