avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... copilul minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

copilul minor

am o fetita de opt ani care imi este incredintata printr-o hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila. relatia a fost una de concubinaj.mentionez ca fata ii poarta numele tatalui ,iar tatal nu isi mai indeplineste indatoririle de trei ani, in schimb doar se impune si face programe de vizita dupa bunul lui plac. mai are el drepturi asupra copilului? va multumesc
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 23:10, 27 Decembrie 2011
Cum sa nu aiba, are chiar obligatia de a se ingriji de copil si dreptul de a avea relatii personale cu minorul.

Programul de vizita se stabileste de catre instanta de tutela.
Tatal minorului are atat drepturi si cat si obligatii pentru ca este tatal minorului, insa daca tatal nu plateste pensia de intretinere ( banuiesc ca la acest aspect va referiti cand spuneti ca tatal nu isi mai indelineste indatoririle de 3 ani), aveti posibilitatea sa formulati plangere penala pentru savarsirea infractiunii prev de art 305 al. 1 lit c) c.pen.-abandonul de familie si/sau sa puneti in executare hotararea prin care a fost stabilita pensia de intretinere.
De asemenea, daca tatal are stabilit un program de vizita prin hotarare judecatoreasca, aveti posibilitatea sa-i restrictionati vizitele la programul stabilit conform hotararii, iar daca incalca programul stabilit pe cale judecatoreasca, aveti din nou posibilitatea plangerii penale in sensul art.307 al. 1 c.pen.-nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului.
Daca nu exista un program stabilit pe cale judecatoreasca, este o alta discutie pe care nu am sa insist pentru ca nu ati detaliat situatia.
In concluzie tatal are drepturi- acela de a pastra legaturi personale cu minorul cat si acela
de a veghea la cresterea si educarea acestuia, iar pentru neindeplinirea obligatiilor sale aveti posibilitatea sa formulati plangeri , respectiv sa procedati la executarea silita asa cum am aratat mai sus.
Ultima modificare: Duminică, 25 Decembrie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
daca nu plateste si se incepe urmarirea panala pentru abandon de familie , mergeti la protectia copilului sa inceapa demersurile pentru decaderea din drepturi...
va multumesc din suflet pentru raspunsuri. tatal fetitei mele se afla sub tratament psihiatric, nu are nici un job si nici ocupatie, nu plateste pensie alimentara, nu ofera nici un ajutor pentru cresterea si educarea copilului, in schimb motiveaza ca el este tatal si vrea sa se plimbe cu copilul lui la orice ora doreste si in fiecare zi. nu reusesc sa-l fac sa respecte un program, cum sa procedez pentru a-l decade din drepturi?
aratati astra in instanta si veti avea castig de cauza.

Alte discuții în legătură

Program vizitare minor eu-monyk eu-monyk buna seara,fostul sot nu mia platit pensia de intretinere de 17 luni,fetita avand 3 ani si nu a vazuto de mica,in cazu-l in care ar veni la programul de ... (vezi toată discuția)
Plecare din tara cu copil minor doina80 doina80 Sunt divortata, am sentinta de custodie definitiva si irevocabila si doresc sa plec din tara cu fiul meu pt o perioada mai mare. Tatal are drept de vizita, in ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor mihamiha14 mihamiha14 Buna ziua! In urma divortului de fostul sot,minora mi-a fost incredintata mie spre crestere si educare,iar tatal cu obligatia la pensia alimentara de doar ... (vezi toată discuția)