avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Greseli in cartea funciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Greseli in cartea funciara

In 1999 am achizitionat doua proprietati aflate in acelasi imobil dar de la doi proprietari diferiti O proprietate (apartamentul) prin contract de schimb si cealalta proprietate (garajul) prin act de vanzare-cumparare, cele doua contracte fiind autentificate de NOTARIATUL PUBLIC in aceeasi zi. De aceea, probabil, au fost trecute impreuna in cartea funciara, desi, dupa parerea mea, nu s-a procedat corect. In plus, In cartea funciara se face referinta numai la actul de vanzare-cumparare nr.... (cel cu care am cumparat NUMAI garajul) nu si la actul de SCHIMB, prin care am obtinut apartamentul. Ca si cand ambele proprietati au fost dobandite printr-un singur act (cel de vanzare cumparare a garajului) si de la un UNIC proprietar. Acest lucru nu-mi aduce un prejudiciu? Cine trebuie sa raspunda pentru greseala? Cei de la CARTEA FUNCIARA sau Notarita care mi-a intabulat actele?...Acum as dori sa vand numai apartamentul, fara garaj, si in situatia creata, chiar daca am doua acte de proprietate diverse, faptul ca cele 2 proprietati sunt intabulate impreuna si pe baza unui SINGUR act de proprietate , cel referitor la garaj, ma obliga sa operez o dezmembrare. Nu ar trebui sa mi-o faca NOTARITA pe cheltuiala domniei sale, deoarece greseala s-a produs din neatentia dumneaei? Eu nu ma pricepeam si am luat de bun actul de la C.F. pe care mi l-a inmanat domnia sa. Si as mai dori sa va intreb ceva: Pot face un precontract de vanzare (daca nu chiar contractul definitiv) a apartamentului, cu specificarea ca se vinde fara garaj, urmand ca dezmembrarea sa se faca ulterior?Si....daca va trebui sa repar eu ceea ce altii au gresit, cat ma poate costa dezmembrarea, in total? In sensul ca dupa un nou cadastru, se pare ca se merge din nou la NOTARIAT. Cat ma poate costa Notarul?....Va multumesc pentru raspuns celor ce vor dori sa ma ajute.
Cel mai recent răspuns: ContSters89081 , utilizator 02:50, 24 Septembrie 2010
puteti sa solicitati rectificarea incheierii de carte funciara direct la OCPI..
Buna ziua!
In primul rand, cred ca dvs. utilizati in mod gresit termenul de "dezmembrare".
Asadar, asa cum a mentionat si colega de mai sus, se poate face o cerere de indreptare a erorii materiale strecurata in cartea funciara direct la OCPI, in sensul mentionarii ambelor acte, respectiv cel prin care s-a dobândit apartamentul si cel prin care s-a dobândit garajul. Pentru aceasta, trebuie sa pregatiti incheierea de intabulare a dreptului de proprietate in cartea funciara si copii dupa ambele acte. Mergeti in audienta la registratorul sef si se rezolva fara probleme.
Cat despre dezmembrare, pentru a fi posibila ar insemna ca acel apartament si acel garaj sa fie cuprinse sub un singur numar cadastral, intr-o singura schita, iar prin dezmembrare apartamentul sa primeasca un numar cadastral si garajul un altul. Asadar, cum este in realitate?
Multumesc. pt. raspunsuri. Cred ca nu am fost bine inteleasa. Incheierea de intabulare a dreptului de proprietate a fost facuta inca din 1999, in baza ACTULUI DE VANZARE CUMPARARE NR....EMIS DE NOTARIATUL... Acest act de vanzare-cumparare se refera NUMAI la GARAJ. Apartamentul, pe care l-am dobandit in aceeasi zi, prin acelasi NOTARIAT, a facut obiectul unui act notarial distinct, DE SCHIMB DE PROPRIETATI, de la alt proprietar, diferit de cel al garajului, chiar daca ambele proprietati se afla la aceeasi adresa.In mod incorect, cred, la incheiere s-a dat un singur numar cadastral pt. ambele proprietati, acel pe care il avea garajul. Incheierea s-a facut EXCLUSIV in baza actului de vanzare cumparare GARAJ, proprietatea Dlui.X nu si in baza actului de SCHIMB prin care am devenit proprietar al apartamentului, coschimbasa mea fiind...Dna.Y. Eu cred ca fiecare proprietate trebuia sa primeasca propriul nr. cadastral, una in baza actului de vanzare-cumparare de la Dl X si cealalta proprietate in baza celuilalt act, de schimb, cu Dna. Y. Totusi, repet, s-a dat un singur numar cadastral, cel al garajului, pentru ambele proprietati, netinandu-se cont de contractul de schimb cu care am obtinut apartamentul . Daca eu depun copie dupa cele doua acte notariale (Vanz.cump. si respectiv schimb) se va opera rectificarea sau va trebui sa fac dezmembrare, pentru ca fiecare proprietate sa aiba propriul nr. cadastral si sa se faca mentiunea corecta ca cele 2 proprietati au fost dobandite de la doi proprietari diferiti prin doua contracte diferite?????
Sigur ca trebuie sa solicitati rectificarea cartii funciare si atribuirea unui numar celui de-al doilea imobil, in baza actelor de proprietate pe care le detineti.
Multumesc . Voi incerca sa rezolv prin rectificare, desi la sectorul 2 sunt foarte putin amabili...Sper sa nu invoce faptul ca au trecut ...10 ani de la intabulare si sa ma puna sa fac alt cadastru, dezmembrare...In fond, a fost greseala LOR si din pacate, Notarita care mi-a autentificat cele 2 acte de proprietate si care s-a ocupat si de intabularea lor nu a observat atunci, in 1999, greseala...iar eu, nici atat!! Acum , refacand cadastrul - pt.actualizare - deoarece am renovat, cu modificari, apartamentul, am observat incorectitudinea intabularii......Sper sa nu trebuiasaca sa mai fac un nou cadastru si o dezmembrare...Trebuia dintru inceput sa primeasca fiecare proprietate propriul numar cadastral....

Alte discuții în legătură

Acte necesare pentru dezlipirea unei proprietati la notar - pret aproximativ ContSters89081 ContSters89081 Am obtinut doua numere cadastrale pentru 2 proprietati (apartament si garaj) care inainte aveau un singur numar cadastral si fusesera intabulate impreuna.Acum ... (vezi toată discuția)
Rectificare carte funciara valentin.galbau valentin.galbau In extrasul de carte funciara apare eronat la adresa apartamentului scara F in loc de scara E. Toate celelalt detalii ale adresei sun corecte(strada, numar, ... (vezi toată discuția)
S-a facut o dezmembrare gresita - ce sepoate face ? oanaportar oanaportar - 1 lot teren - vreau sa cumpar oparte din teren - pt. aceasta s-a facut o dezmembrare gresita - cum pot schimba /corecta dezmembrarea ? Se face corectare ... (vezi toată discuția)