avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cineva care a renuntat la mostenire se mai poate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cineva care a renuntat la mostenire se mai poate razgandi?

buna ziua.

__as dori sa aflu si eu cum si in ce conditii este acest lucru posibil.
__sunt 3 frati (o fata si 2baieti). fata s-a casatorit acum 38 de ani si a fost infiiat de o doamna. intre timp sotul acesteia a vandut casa si a cheltuit banii apoi au divortat dupa 8-9ani, dar femeia daduse declaratie ca renunta la partea ei in favoarea fratilor. tatal a murit.
__cam de 30ani s-a mutat inapoi la mama ei inca in viata si e constant amenintata ca va fi data afara. mama ar vrea sa-i faca ei(fetei) acte pe casa--caci titlu de proprietate este pe numele ei--a batranei-- dar mai poate? avand in vedere ca ea a renuntat la partea ei? dar a renuntat la partea succesorala a tatalui. se poate vorbi cumva si de uzucapiune?? caci sta in acea casa de 30ani si numai ea are grija de mama ei, ceilalti frati unul locuind tot in aceeasi casa dar in alta camera iar cel de-al treilea nemailocuind acolo de foarte mult timp.
__cam ce ar fi de facut?

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: hopeless1 , utilizator 16:01, 20 August 2010
Daca a dat declaratie de renuntare la mostenire actul este irevocabil, nu mai poate face nimic.
Pentru un raspuns corect si complet, ar fi bine sa expuneti mai limpede si mai clar situatia; scuzati-ma, dar nu se prea intelege nimic din problema d-voastra.
avocat Cristina Popescu
Asa cum bine ati nuantat si dvs. renuntarea s-a referit la bunurile detinute de tatal acesteia .
O alta problema care se pune este aceea a situatiei (stare civila) in care se regaseste persoana despre care este vorba in conditiile in care a fost infiata .... A fost infiata cu efecte depline ? (caz in care nu are drept de mostenire de pe urma mamei ) .
Cat priveste bunurile proprietate ale "mamei" , aceasta (mama naturala) poate dispune in orice mod de acestea , cea mai buna solutie fiind incheierea unui contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere .
Atentie insa .... titlul de proprietate se refera numai la terenuri nu si la imobil casa de locuit (eventual anexe) ....
Nu se poate pune problema uzucapiunii conform datelor furnizate ....
va multumesc foarte mult!

---da..pai e cam incalcita treaba si sincera nici eu nu mai aveam vreo speranta ca dansa mai poate recupera ceva.
---da...a renuntat la notariat.
---da a fost infiiata si mama adoptiva(care a murit pe urma) i-a dat casa pe care ulterior barbatul(sotul) i-a vandut----o fapt pentru care a si divortat de acesta.
---si pe partea din casa ce ii revine de fapt si de drept sotiei adica batranei(mama naturala) a femeii in discutie de ce nu i-o poate da fetei ei? de ce numai pamanturile?prin act de v-c?
---dar batrana poate face acte unui nepot sa zicem? si sa nu lase nimic nici unui fiu?
---pai nu stiu nici eu cum sa explic mai clar. incerc: sunt 3frati dintre care unul - o fata- in urma cu vreo 38ani s-a casatorit si a fost infiata de o doamna moment in care a dat declaratie ca renunta la partea ei din mostenire deoarece le murise tatal. doamna care a infiiat-o a murit dar i-a lasat casa, casa pe care prin minciuni barbatul femeii adoptate a vandut-o. dupa aceasta intamplare fata infiiata a divortat de barbat si s-a intors in casa parinteasca unde sta cam de vreo 28-29ani si are grija de maica-sa si deci nu stim ce acte s-ar putea face ca atunci cand va muri mama ei naturala(mama celor 3frati) sa nu fie data afara de fratele celalalt care o tot ameninta cu treaba asta. cam aici e punctul forte.

va multumesc foarte mult!
Pentru orice eventualitate sa o instituie legatara universala si apoi, dupa decesul ei lucrurile pot sa se limpezeasca. Oricum, chiar daca testamentul va fi redus la cotitatea disponibila, drepturile ei vor fi mai mari decit ale celorlalti frati chestiune care va fi importanta in cadrului unui viitor partaj imobiliar. Daca nu va fi atacat testamentul va mosteni competentele mamei ei infietoare in totalitate.

Alte discuții în legătură

Succesiune raluca77 raluca77 Bunica ii poate face testament mamei pe toata casa?Acesta poate fi atacat in justitie de sora vitrega? (vezi toată discuția)
Printul mostenitor stefan_ruxandra stefan_ruxandra buna seara. va prezint si eu o situatie care este destul de incalcita dar sper sa ma ajutati sa o rezolv. este vorba de mama mea ai carei parinti s-au ... (vezi toată discuția)
Mostenire fulgisordenea fulgisordenea buna seara, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: trei frati si un nepot infiat decedat cu multi ani in urma. nepotul decedat are o sora. ce drepturi ... (vezi toată discuția)