avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 993 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... natura juridica a veniturilor rezultate dintr-un ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

natura juridica a veniturilor rezultate dintr-un contract de asociere

Buna ziua!

Ce parere aveti despre un contract de asociere incheiat intre o institutie publica si un privat?

Considerati ca veniturile obtinute de o institutie publica din taxele obtinute de pe urma unui contract de asociere incheiat cu o un operator economic privat, in urma aportului adus in asociere constand in terenuri, sunt de natura civila sau fiscala?

Fac precizarea ca, contractul de asociere are ca obiect exploatarea de parcuri eoliene.

Se pune problema daca se incadreaza sau nu in art. 283 alin. (2) teza ultima din legea 571/2003 privind codul fiscal (cu privire la impactul asupra mediului inconjurator) activitatea de exploatare a terenurilor pentru producerea de energie electrica prin turbine eoliene amplasate pe acestea.

Postez mai jos art. 283 din Legea nr. 571_2003:

Art. 283. - (1) Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti sau consiliile judeţene, după caz, pot institui taxe pentru utilizarea temporară a locurilor publice şi pentru vizitarea muzeelor, caselor memoriale, monumentelor istorice de arhitectură şi arheologice şi altele asemenea.
(2) Consiliile locale pot institui taxe pentru deţinerea sau utilizarea echipamentelor şi utilajelor destinate obţinerii de venituri care folosesc infrastructura publică locală, pe raza localităţii unde acestea sunt utilizate, precum şi taxe pentru activităţile cu impact asupra mediului înconjurător.
(3) Taxele prevăzute la alin. (1) şi (2) se calculează şi se plătesc în conformitate cu procedurile aprobate de autorităţile deliberative interesate.


Cu tot respectul,

Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 20 August 2010
eagle_free, utilizator
Cel mai recent răspuns: eagle_free , utilizator 09:36, 24 August 2010
In contractul de asociere in participatiune, partile isi impart beneficiile si pierderile in raport cu cotele lor de aport.
Taxa aia de la art. 283 al.2, este de natura fiscala si ti se aplica tie agent economic care desfasori o activitate cu impact asupra mediului si nu asocierii in participatiune.Vezi art. 253 din Codul comercial.
Sa fac niste precizari legat de aceasta tema. Problema a fost postata din partea unei institutii, nu unui agent economic privat.

Este vorba de clarificarea naturii taxelor care trebuiesc colectate din acest contract, si de aplicare a procedurii corecte de catre institutie pentru realizarea colectarii lor.

Este adevarat ca potrivit art. 253 cod comercial nu se constituie o alta persoana juridica, nici nu am sugerat asa ceva.

Legat de art. 283 alin. (2) din codul fiscal, am dorit sa pun in discutie incidenta acestui articol fata de natura activitatii de realizare a unui parc eolian care este o activitate cu un impact (pozitiv) asupra mediului.
Vreau sa ma conving daca acest articol include in sfera lui de aplicare si o activitate de aceasta natura si daca taxele/veniturile realizate din aceasta activitate sunt sau nu incluse in sfera sa de reglementare.

Fac precizarea ca pentru aducerea in aport de catre institutie a terenurilor, nu au fost prevazute in contract suportarea de pierderi de catre institutie, insa exista participatiune la un mic procent din profit.

Multumesc anticipat pentru atentia acordata.
Ultima modificare: Luni, 23 August 2010
eagle_free, utilizator
O centrala eoliana poate fi privita ca un lucru pozitiv dintr-un anumit punct de vedere(produce energie curata), dar constructia ei are un impact asupra mediului. Nu intamplator se cere avizul autoritatior de mediu si acordul comunitatii.
In 2007 eram in Franta intr-o mica localitate de la tara. Pana atunci vazusem in mai multe zone parcuri eoliene. Am intrebat gazda cum de in acea zona nu exista asemenea instalatii. Mi-a raspuns ca satenii nu au fost de acord cu instalarea centralelor eoliene intrucat le strica peisajul.
Si asta nu este singurul impact asupra mediului, mai sunt si altele.
Bafta!
Pai si pe mine ma interesa daca taxele obtinute din contractul de asociere de pe urma acestui "impact asupra mediului" numit centrale eoliene se incadreaza sau nu in categoria taxelor "pentru activităţile cu impact asupra mediului înconjurător" de la art. 283 alin. (2) cod fiscal, ca tot nelamurit am ramas d.p.d.v. juridic.

Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 24 August 2010
eagle_free, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere poh florentina poh florentina stimati domni va rog sa ma ajutati intr-o problema juridica la care eu nu am solutii. Primaria la care lucrez a incheiat in anul 2006 un parteneriat public ... (vezi toată discuția)
Impunere taxa activitatea de exploatare(balastiera) de catre autoritatile locale florindascalu florindascalu Buna ziua, as dori sa stiu daca este corect ca autoritatile administratiei locale sa fie abilitate sa solicite taxa pe activitatea de exploatare(balastiera), ... (vezi toată discuția)
Contractul de asociere in participatiune i_agapescu i_agapescu Buna seara, Doresc sa stiu daca intre doua soc comerciale care au ca activitate servicii in parcuri de distractie se poate incheia un contract de asociere ... (vezi toată discuția)