avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reincadrare ca salariat dupa concediu de crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reincadrare ca salariat dupa concediu de crestere copil

Intrucat termin in curand concediul de crestere copil doresc sa stiu care sunt drepturile mele deoarece am inteles ca la societatea la care sunt incadrata au avut loc multe reduceri de personal si diminuari de salariu.
Doresc sa stiu daca angajatorul este obligat sa imi redea postul meu, acelasi salariu care il aveam la suspendarea contractului de munca si cat timp este obligat sa ma tina ( 6 luni?). Doresc sa stiu legile care reprezinta baza legala.
Angajatorul imi poate modifica salariu fara acodul meu? Ce se intampla daca nu sunt de acord? Sau daca nu sunt de acord sa imi schimbe pozitia (postul)

Va multumesc in asteptarea unui raspuns cat mai urgent.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:51, 29 Ianuarie 2011
1. Conform Legii 202/2002:
Art.10...
(7) La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere şi ingrijire a copilului în varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul în timpul absentei.

2. Din CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.76...
(3) Pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii.

3. Asadar nu puteti fi concediata pe motiv de necorespundere profesionala darputeti fi concediata pe alte motive legale.

4. Este posibil ca in perioada cat ati fost in CCC sau dupa aceasta angajatorul sa desfiinteze unele posturi printre care si al dvs.
In acest caz el va poate oferi un alt loc de munca dar nu este obligatoriu sa-l acceptati, conformCodului muncii:
Art. 41 - (1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

In situatia aceasta va concediaza cu art.65 din Codul muncii (si veti beneficia de indemnizatie de somaj) dar cu respectarea prevederilor din CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

Va multumesc frumos pentru consultatie.
Mai am o intrebare si anume este posibil ca angajatorul sa invoce vreo lege ( lege interna sau ceva de genul acesta) prin care sa nu imi acorde minim inca un salariu compensator??
Este posibil dar nu este legal.
la cat este plafonat somajul, pentru cei care nu accepta postul propus de angajator la intoarcerea din ccc?
1. Cuantumul indemnizatiei de somaj nu este calculat in functie de o functie sau alta sau de postul ocupat de salariat.

2. Iata ce spune Legea 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul indicatorul social de referinta, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj vinorica vinorica buna ziua, sotul meu urmeaza sa fie dat afara de la serviciu si v-a intra in somaj. intrebarile mele sunt : 1. somajul se calculeaza in functie de postul ... (vezi toată discuția)
Cum trebuie inchis cim pt a putea obtine ajutor de somaj? AndreeaFP AndreeaFP Conform carui articol se incheie CIM in cazul in care societatea nu mai are lichiditati sa sustina angajatul, iar angajatul doreste sa obtina imediat ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa concediu de cresterea copilului solomonloriy solomonloriy Buna ziua la data de 1 februarie 2015 trebuie sa ma intorc la munca din concediu de cresterea copilului. Intrebarea mea este,daca la intoarcerea mea mi se ... (vezi toată discuția)