In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. In acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza.
Intrebarea mea este: "solidar", inseamna ca "angajatorul meu" (eu fiind PFA), va retine atat cotele mele 10,5; 5,5 si 0,5% de pe factura DAR va plati si el, taxele angajatorilor: 20, 8% CAS, 5,2% CASS s.a.m.d , ca la un CIM obisnuit, PENTRU SUMA FACTURATA?
In cazul reconsiderarii veniturilor din independente in dependente:
- pe langa ceea ce ati achitat (daca ati achitat) ca si contributii individuale se vor retine (prin actul de control al organului fiscal) si contributiile angajatorului mentionate de dvs. mai sus.
Raspunderea solidara presupune ca:
- atat "anagajatorul" cat si "angajatul" vor plati in solidar datoriile (impozite, contributii, dobanzi, penalitati, etc.) rezultate din reconsiderarea activitatii din independenta in dependenta;
- executarea silita in caz de neplata se va incepe impotriva celor doi;
- statul se va indestula de la cel care dispune de active executabile;
- iar acesta se va indrepta ulterior impotriva "solidarului" pentru a-si recupera sumele achitate in contul acestuia dar nedatorate implicit.
NOTA:
- reconsiderarea unei activitati din independenta in dependenta se va face numai in urma unui control fiscal.
CONCLUZIE:
Raspunderea solidara insemana (pe un exemplu simplu) ca:
- datorie 1000 lei, din care:
- 615 lei "anagajator"
- 385 lei "angajat" (PFA),
statul va executa simultan pe cei doi, insa acesti 1000 lei vor fi recuperati integral de la cel solvabil ( care are active executabile, bani, imobile etc.).
Debitorul solidar isi va recupera suma platita(de ex: 385 lei) in contul celui solidar cu el, ulterior, pe cale amiabila sau prin instanta.