avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1130 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nulitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nulitate

Va rog sa-mi spuneti care sunt articolele din lege care fac referire la nulitatea relativa. Mai concret, daca as cere ca instanta sa constate nulitatea unui articol dintr-un contract de munca, ce articole as putea invoca? unde ar trebui sa caut?Codul Civil nu?Acolo am cautat si nu gasesc ceea ce ma intereseaza pe mine.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:40, 12 Octombrie 2007
Incepe cu art. 57 (alin. 4) din Codul Muncii. (Nu dai prea multe detalii. Esti sigur ca ar fi vorba de o nulitate relativa?)
Ultima modificare: Miercuri, 10 Octombrie 2007
romascanu, moderator
De fapt situatia sta in felul urmator: m-am insurat acum 2 luni si firma unde lucram avea prevazut in contractul colectiv de munca pentru casatoria salariatului se acorda 3 zile libere platite. Am dat in judecata firma si am cerut instantei sa constate nulitatea articolului respectiv din CCM al societatii. Nu stiu insa ce articole as putea invoca. Stiu ca nulitatea relativa se poate cere de catre oricine a fost afectat in drepturi dar nu am gasit baza legala. Am citit pe net multe articole dar nimik de trimiteri la lege. Multumesc si astept raspuns.
care ar fi cauza de nulitate relativa?
Din curiozitate, cu ce v-a prejudiciat acest articol?
Din curiozitate: nu mi-au fost platite decat 3 zile in loc de 5 cum prevede legea. Ce-ar fi daca noi salariatii am fi platiti in fiecare luna pentru 22, 23, 24, 25 de zile lucratoare in loc sa fim platiti pentru 20, 21, 22, 23 de zile lucratoare cum au lunile anului si fara sa prestam munca pentru acele doua zile in plus platite. Asa ca chestie ce-ar fi daca in fiecare luna angajatorii ne-ar plati in plus doua zile fara sa le meritam? Ce-ar fi? LEGEA SPUNE 5 ZILE LIBERE PLATITE PENTRU CASATORIA SALARIATULUI, NU 3 ZILE LIBERE PLATITE. Sa respectam legea indiferent de partea cui suntem. Ce mi-au facut? Nimik deosebit, doar ca n-au respectat legea. Au interpretat-o dupa bunul plac, si cand am incercat sa discut cu ei nu au recunoscut ca exista o greseala in CCM.
Multumesc
Nulitatea relativa – este nulitatea care sanctioneaza nerespectarea, la incheierea actului juridic civil a unei norme care ocroteste un interes particular, individual ori personal. Nulitatea absoluta poate fi invocata de oricine are interes. Nulitatea relativa poate fi invocata doar de persoane al carei interes a fost nesocotit la incheierea actului juridic.

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca national - este obligatoriu? gabosiistvan gabosiistvan Este vorba de un caz concret: societatea (angajatorul care doreste desfacerea contractului de munca al unor angajati motivand acest lucru prin lipsa ... (vezi toată discuția)
Negocieri ccm la nivel de unitate juhasz janos juhasz janos pt neg.CCM la unitate,CCM ramura este baza minimala de pornire?daca este obligat sindicatul sa fie afiliat la FEDERATIA SNDICALA care a neg. ccm ramura.Sau sa ... (vezi toată discuția)
Ccm la nivel de unitate mb_mihaela mb_mihaela Toate art. care prevedeau obligatia respectarii contractelor la nivel de ramura , in sensul ca nu se puteau prevede in CCM la nivelul unitatii drepturi la ... (vezi toată discuția)