avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract colectiv de munca national - este obligatoriu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract colectiv de munca national - este obligatoriu?

Este vorba de un caz concret: societatea (angajatorul care doreste desfacerea contractului de munca al unor angajati motivand acest lucru prin lipsa comenzilor) are un contract colectiv de munca inregistrat la ITM, dar din care lipsesc prevederile din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, si anume cele din articolul 74 referitor la preaviz de 20 de zile respectiv articolul 78, ce obliga angajatorul la plata unei compensatii de cel putin un salar lunar. Intrebarea mea ar fi, daca in acest caz angajatorul are sau nu obligatia de a acorda aceste drepturi sau nu. Trebuie sa achite sau nu angajatului disponibilizat acest salariu?
Mentionez ca din pacate am ajuns in aceasta situatie si nefiind lamurit in privinta acestui aspect nu stiu daca are sens sau nu sa ma adresez ITM-ului pentru obtinerea acestor drepturi.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:31, 3 Februarie 2009

Contractul colectiv de munca nu se inregistreaza la ITM. Rog a mai verifica odata daca contractul colectiv de munca la nivel de unitate este inregistrat la Directia de Munca si Protectie Sociala (Teritoriala).
Art. 8.Legea 130/1996
(1) Clauzele contractelor colective de munca pot fi stabilite numai in limitele si in conditiile prevazute de prezenta lege.
(2) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
(3) Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca.
(4) La incheierea contractului colectiv de munca, prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal.
............
5. Constatarea nulităţii clauzelor care contravin dispoziţiilor art. 8 din Legea nr. 130/1996.
Clauzele cuprinse în contractele colective de muncă negociate cu încălcarea prevederilor art. 8 din Legea nr. 130/1996 sunt lovite de nulitate.
Nulitatea clauzelor contractuale se constată de către instanţa judecătorească competentă, la cererea părţii interesate.
În cazul constatării nulităţii unor clauze de către instanţa judecătorească, partea interesată poate cere renegocierea drepturilor respective.
Până la renegocierea drepturilor, clauzele a căror nulitate a fost constatată sunt înlocuite cu prevederile mai favorabile cuprinse în lege sau în contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior, după caz.
Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
Prin urmare, angajatorul este obligat sa acorde un preaviz de 20 de zile lucratoare si sa achite salariatului o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Negocieri ccm la nivel de unitate juhasz janos juhasz janos pt neg.CCM la unitate,CCM ramura este baza minimala de pornire?daca este obligat sindicatul sa fie afiliat la FEDERATIA SNDICALA care a neg. ccm ramura.Sau sa ... (vezi toată discuția)
Ccmun 2007-2010 vs. ccmn ramura constructii gaby76 gaby76 Buna ziua am o nedumerire ... care din cele 2 contracte este \"mai tare\"? Practic, intr-o firma de constructii, in cazul concedierii din motive ce nu tin ... (vezi toată discuția)
Ccm la nivel de unitate mb_mihaela mb_mihaela Toate art. care prevedeau obligatia respectarii contractelor la nivel de ramura , in sensul ca nu se puteau prevede in CCM la nivelul unitatii drepturi la ... (vezi toată discuția)