Intrebare: Daca un angajat cu domiciliu in Iasi , de exemplu, si lucreaza la o societate in Galati, (locul de munca e in Galati), si intervine un litigiu de munca. Unde se va depune cererea de chemare in judecata ? La sediul societatii, in Galati sau la instanta domiciliului angajatului, adica in Iasi ?
Tribunalului îi revine competenţa de a judeca, în fond, conflictele de muncă, cu excepţia celor date prin lege specială în competenţa altor instanţe.
Instanţa competentă este cea de litigii de muncă in raza căreia işi are domiciliul reclamantul.
distingtia se face potrivit art. 284 c. mun. astfel : daca reclamantul este salariatul tribunalul competent teritorial sa judece cauza este cel de la domiciliul salariatului in timp ce daca reclamantul este angajatorul competent teritorial este tribunalul de la sediul angajatorului.
este adevarat ca art. 290 c. mun. ne spune ca procedura se reglementeaza prin lege speciala care este legea 168/99 modificata insa aceasta lege isi produce efectele numai in cazul unor conflicte ( deci nu conflict ) de munca in sensul de greve si alte drepturi neacordate si existente in c.c.m. .