avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire dupa tata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire dupa tata

in cazul in care mama a decedat si nu s.a facut nici un fel de succesiune, iar tatal se recasatoreste, dupa decesul tatalui sotia acestuia beneficiaza de vreo mostenire? in concluzie, ce se poate face ca bunurile dupa urma tatalui sa apartina doar copiilor acestuia?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 19:08, 23 August 2010
sotia tatalui ar beneficia doar de 1/4 din bunurile ce apartin tatalui dvs.
catalin ciobanu a scris:

avocat Cristina Popescu a scris:

catalin ciobanu a scris:

in primul rind deschideti procedura succesorala dupa mama. viitoarea/actuala sotie va mosteni numai cota parte din bunuri dobindite in timpul casatoriei, bunurile mostemite de tatal dv. dupa decesul sotiei(mamei) sint bunuri proprii si nu pot face parte dint-o eventuala masa partajabila cu actuala sotie.


PARTIAL GRESIT
Bunurile proprii fac parte din masa bunurilor partajabile, si vor fi supuse impartirii in speta d-voastra in cotele pe care le-am indicat anterior.
avocat Cristina Popescu

stimata doamna avocat, bunurile, in acest caz, sint provenite dintr-o mostenire caz in care sint bunuri proprii. o eventuala succesiune are la baza bunurile avind carectarul comuniunii de bunuri a sotilor din timpul casatoriei, bunuri dobindite in timpul acesteia si nu a celor cu caracter personal. cu stima, catalin ciobanu

Nu bunurile comune se supun dezbaterii, ci cele proprii. Patrimoniul defunctului este format din bunuri proprii, creante proprii...
Bunurile comune se impart pe jumatate si se dezbate succesiunea pe jumatatea mortului.
Domnule Catalin Ciobanu, notiunea de masa succesorala desemneaza patrimoniul transmis din cauza de moarte, patrimoniu alcatuit din totalitatea drepturilor si obligatiilor patrimoniale care au apartinut defunctului.

Adicatelea...daca se gaseste in proprietatea mortului un bun, acest bun intra in masa succesorala, fara sa ne mai intereseze de unde l-a capatat (ca i l-o fi facut cadou amanta, ca la mostenit de la mama ...etc.)
Nu putem scoate din masa succesorala un bun al mortului pe motiv ca l-o fi mostenit de la te miri cine. E in patrimoniul lui? Atunci intra in masa lui succesorala.

Faceti o confuzie intre masa succesorala si masa partajabila in cazul divortului.


Deci, @caren

Daca tatal dvs. se recasatoreste si daca are ghinionul sa moara inaintea aleia cu care s-a insurat, atunci aceasta, in calitate de sotie supravietuitoare, va mosteni 1/4 din masa succesorala a tatalui dvs. care va cuprinde (teoretic, pentru ca practic omul poate sa nu mai aiba nimic de lasat in momentul mortii lui)

- bunurile lui proprii (camasi, ciorapi, bunuri mostenite de parintii lui etc.)
- partea lui (jumatate, teoretic) din bunurile pe care le-a cumparat impreuna cu prima lui nevasta
- partea din bunurile pe care le-a mostenit el de la prima nevasta (1/4 din averea mamei dvs.o mosteneste tatal dvs. si restul de 3/4 dvs., copiii decedatei)
- partea lui (jumatate, teoretic) din bunurile pe care le-a cumparat impreuna cu a doua nevasta.
Ultima modificare: Luni, 23 August 2010
romascanu, moderator
cred ca avem pareri diferite intre bunurile proprii, bunurile comune si masa succesorala partajabila. e ceva de genul fusta ta si pantalonii nostrii...
catalin ciobanu a scris:

cred ca avem pareri diferite intre bunurile proprii, bunurile comune si masa succesorala partajabila. e ceva de genul fusta ta si pantalonii nostrii...

Vedeti C. civil, Succesiunile. Nu prea intereseaza genul, ci bunurile.

Alte discuții în legătură

După decesul tatălui meu, mama s-a recăsătorit. care va fi dreptul la moștenire al noului soț, dacă va fi cazul? rentz rentz Dupa decesul tatalui meu, mama s-a recastorit. Ulterior am facut succesiunea dupa tatal meu, iar mama a mostenit 1/4 din casa si din terenurile mostenite de ... (vezi toată discuția)
Bun obtinut din mostenire- are sau nu dreptul la acest bun sotul/sotia? lumyclau lumyclau Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea situatie. Bunica mea din partea tatalui a avut cumparat un loc de veci. Cand a murit tata a devenit ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire de pe urma sorei Diana2000 Diana2000 Buna ziua, Doua surori au drept de mostenire, dupa tatal lor decedat, asupra unui teren extravilan ( sint mentionate pe Titlul de proprietate ca fiind ... (vezi toată discuția)