avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune in justitie pentru deschidere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune in justitie pentru deschidere succesiune

Va rog frumos sa imi raspundeti, care sunt procedurile si ce cheltuieli implica actiunea de actionare in instanta a sotului supravietuitor (care nu este tatal meu) al mamei mele decedate nu doreste sa faca succesiunea, sustinand ca eu nu am nici un drept la mostenire, eu deja am facut la notariat acceptarea succesiunii defunctei mame sub beneficiul de inventar in termenul legal de sase luni de la deces.Mentionez ca sotul supravietuitor are un baiat cu defuncta mama si notarul public mi-a precizat ca amandoi fratii avem fiecare dreptul la cate 37,5% din mostenire iar restul de 25% revine sotului mostenitor, in asteptarea unui raspuns concret, va multumesc din suflet.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:29, 23 August 2010
sotul supravietuitor culege 1/4 din masa succesorala, descendentii impreuna culeg 3/4.
Daca ati dat declaratia de acceptare veti primi drepturile conferite de lege.
Nu puteti fi inlaturat de la mostenire.
In rest, nu ramane decat sa va angajati avocat care sa va apere daca nu doriti sa va prezentati la proces sau nu il deschideti dvs.
trebuie sa il dati in judecata pe tatal dvs.doar asa puteti sa deveniti proprietar pe partea care vi se cuvine de la mama dvs.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Daca ati dat declaratia de acceptare veti primi drepturile conferite de lege.
Nu puteti fi inlaturat de la mostenire.
In rest, nu ramane decat sa va angajati avocat care sa va apere daca nu doriti sa va prezentati la proces sau nu il deschideti dvs.

Multumesc pentru raspuns, dar care sunt procedurile si ce cheltuieli implica actiunea de actionare in judecata?
buna ziua .
intrucat nu exista intelegere intre succesori se va investi instanta de judecata cu actiunea avand ca obiect partajul succesoral si respectiv iesirea din indivizune.
costuri : taxa de timbru cate 3% din valaorea masei succesorale pt. fiecare capat de cerere + expertiza intre 600-1200 ron +onorariu avocatial.

Alte discuții în legătură

..neintelegere familiala... alex83 alex83 buna ziua...la ce se refera asta:În concurs cu soţul supravieţuitor, descendenţii defunctului, indiferent de numărul lor, culeg împreună trei sferturi ... (vezi toată discuția)
Deschiderea succesiunii cristina1980 cristina1980 tatal meu a decedat acum 3 luni. el are dintr-o casatorie anterioara cu mama mea 2 copii, eu sunt copilul mamei la fel dintr-o casatorie anterioara. Nu am ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune, mostenitor legal decedat RoxM RoxM Buna ziua! As dori o clarificare a urmatoarei situatii: pe data de 9 februarie 2014 bunicul meu (tatal mamei mele) a decedat. Mama era copil unic. Pe 2 ... (vezi toată discuția)