As dori o clarificare a urmatoarei situatii: pe data de 9 februarie 2014 bunicul meu (tatal mamei mele) a decedat. Mama era copil unic. Pe 2 aprilie2014 a decedat si mama #-o . Bunica este decedata din 2008. Dupa decesul bunicii nu s-a dezbatut succesiunea. Nici dupa moartea bunicului. Mama mea nu a apucat sa initieze procedura de succesiune dupa decesul bunicului, la scurt timp decedand si ea. Eu sunt copil unic. Intrebarile ar fi:
1. Mostenirea bunicilor in ce fel se va imparti intre mine si tatal meu (sot supravietuitor al mamei)?
2. Tata are un credit la care are rate restante, iar acum este in imposibilitatea de a-l plati. In ce fel va fi afectata masa succesorala, de neplata acestui credit? Mentionez ca el nu are nicio proprietate (dobandita inainte de casatoria cu mama sau in timpul ei sau mostenita de la parintii lui) si este salariat.
3. Ce actiuni ar trebui sa intreprind pentru deschiderea succesiunii?
3. Succesiunea se deschide la un notariat unde a avut ultimul domiciliu persoana decedata.
Prezenatati acte originale si copii dupa acte de identitate si documente de proprietate, CI, cert. nastere, cert. deces, cert. casatorie parinti, acte de proprietate, daca exista depozite in banci le mentionati daca aveti cunostinta.
2. Tatal poate sa faca renuntare la mostenire ptr a evita o eventuala executare silita, daca va fi in imposibilitatea de a plati creditul i se va pune in primul rind proprire pe salariu dar i se pot executa silit si eventuale proprietati mostenite.
1. Nu va mai fi cazul daca se procedeaza ca la pct. 2.
Multumesc pentru raspuns! Dar daca nu va dori sa faca renuntarea la succesiune? In ce fel se imparte masa succesorala? Tinand cont ca practic bunicul este ultimul care avea drept de proprietate asupra bunurilor in discutie, iar mama a decedat ulterior lui.
Tot ce a ramas din partea bunicilor materni se va include in masa succesorala ramasa de pe urma defunctei mame.
Mostenirea defunctei mame revine in cota de 1/4 sot supravietuitor si restul de 3/4 copilului.
Pentru dezabterea succesiunii ar trebui sa mergeti la un cabinet notarial sau la un avocat daca doriti varianta pe calea instantei de judecata, in ambele cazuri indiferent de relatia pe care o aveti cu tatal dvs.. trebuie doar sa va calculati costurile.
Daca tatal are un credit si este salariat, in caz de neplata banca va trece la executare silita si cel mai probabil i se va pune poprire pe salariu
La data decesului ei, mama era mostenitorea parintilor ei. Tatal dvs va mosteni 1/4 din ce a avut dansa, iar dvs 3/4.
Nu poate renunta cat are datorii, creditorii pot ataca acea renuntare sau pt accepta in locul lui mostenirea.
Dezbatere succesiune
gigelas
Buna seara,
In urma decesului domnului X,au ramas mostenitori sotia si doi copii.
Bunurile ce urmeaza a fi dezbatute la succesiune,sunt:
-un apartament - ... (vezi toată discuția)
Succesiune
IONY1972
Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)