avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Ajutor!!!
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Ajutor!!!

Buna seara...
Sunt un tanar economist si deci nu prea am experienta in domeniu...am nevoie de cateva sfaturi din partea dumneavoastra.
Mi s-a propus sa tin contabilitatea la o fundatie, dar eu ma pricep la conta numai pt S.R.L.-rui...
Difera mult tipul de conta pt fundatii de cel pt SRL-uri si daca da .. unde pot sa citesc si eu despre conta pt fundatii, sau daca exista o lege speciala de functionare pt fundatii dpdv contabil?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 00:32, 23 August 2010
Din pacate acesta este un forum juridic.
Prin urmare, nu stiu daca cineva iti poate raspunde la aceasta intrebare.;)
Puteti studia (sigur, cu modificarile intervenite):
OG 26/2000, Legea 246/2005, OG 1.829/2003, OG 1.969/2007, codul fiscal, Legea 82/199, OMFP 1969/2007, contabilitate fundatie

Dar – mai ales – asteptati raspunsurile contabililor inregistrati pe acest forum.
morys a scris:
Difera mult tipul de conta pt fundatii de cel pt SRL-uri si daca da .. unde pot sa citesc si eu despre conta pt fundatii, sau daca exista o lege speciala de functionare pt fundatii dpdv contabil?

Contabilitate fundatii si asociatii

Principalele acte normative care reglementeaza activitatea persoanelor juridice fara scop patrimonial sunt:
1. Ordonanta nr. 26 din 30/01/2000 cu privire la asociatii si fundatii;
2. Legea nr. 246 din 18/07/2005 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii;
3. Ordinul nr. 1.829 din 22/12/2003 pentru aprobarea Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial – cu aplicabilitate pana la data de 31/12/2007;
4. Ordinul nr. 1.969 din 9 noiembrie 2007 privind aprobarea Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial – cu aplicabilitate de la 01/01/2008;
5. Codul fiscal din 22/12/2003 cu modificarile si completarile ulterioare;
6. Legea contabilitatii nr. 82/1991 cu modificarile si completarile ulterioare.
In Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial este prezentat planul de conturi aplicabil acestora, precum si formatul situatiilor financiare anuale, care sunt diferite de cele aplicabile societatilor comerciale.
In ceea ce priveste planul de conturi, principala diferenta este evidentierea rezultatului exercitiului pe 3 analitice, astfel:
- rezultatul activitatilor fara scop patrimonial;
- rezultatul activitatilor cu destinatie speciala;
- rezultatul activitatilor economice.
In consecinta conturile de cheltuieli vor fi desfasurate pe analitice in functie de activitatea la care se refera.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Balanta de verificare ong hajnyci hajnyci Buna ziua! In cazul unei asociatii fara scop lucrativ se intocmeste balanta de verificare lunar? In baza carui act normativ? Multumesc, H. (vezi toată discuția)
Contabilitate ong elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa imi spuneti si mie daca in cazul ONG - urilor exista o contabilitate specifica. De asemenea, as dori sa stiu care sunt documentele ... (vezi toată discuția)
Asociatie non-profit-contabilitate popa_rodica popa_rodica Pentru asociatii familiale non profit contabilitatea se face in partida simpla sau dubla? (vezi toată discuția)