avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CO anuleaza previzul?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CO anuleaza previzul?

Buna ziua,

Sunt angajata de 4 ani la o firma SRL cu contract pe perioada nedeterminata, iar zilele trecute seful m-a anuntat ca vrea sa schimbe "echipa" pt ca nu mai merg vanzarile si considera ca oamenii din locatie sunt principalii vinovati pt acest lucru. Pe colega mea au concediat-o vineri ( ea avea contract pe per determinata care expira in ianuarie 2011) iar mie mi-a venit cu urmatoarea oferta: preaviz 21 zile, urmate de cele 20 zile de CO ramase neefectuate, urmata de alta perioada de 21 zile prevz ( deoarece CO ar anula primul preaviz), dupa care somaj. Practic imi ofera 3 luni platite. Mentionez ca nu are dovezi de abater disiplinare in ccea ce ma priveste, am trecut cu bine toate testele care le-am dat, doar ca vrea sa scape de mine deoarece considera ca nu ma mai implic si vrea pe altcineva. Intrebarea mea este daca se poate pune in practica ce propune el, adica daca sunt in preaviz, pot din a 15-16 zi sa iau CO ramas si cele 5 zile legale pt nunta (in septembrie am nunta), urmate iar de preaviz 21 zile? In timpul preavizului mai esti obligat sa executi la fel sarcinile de serviciu?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 15:31, 23 August 2010
CO nu anuleaza preavizul, doar il "suspenda", urmand ca preavizul sa-si produca efectele in momentul reluarii activitatii.La fel preavizul poate fi suspendat de concediul medical, max 89 zile, ca apoi intri in comisia de examinare!!!!
....dar, LUI, ca angajator nu ii este recomandat sa aprobe CO unui angajat aflat in preaviz!!!!!!!!!! asa ca....
Cate zile de CO ai??? 42 ????!!!!!
In timpul preavizului poti sa efectuezi doar jumatate din programul de munca (4 h / zi, fara ore suplimentare, toate zilele de praviz, sau program normal , de 8h/zi - doar jumatate din durata preavizului)
DAAAA, trebuie sa-ti indeplinesti sarcinile de serviciu.
DAAAA, te poate disponibiliza, pe motivul reorgazinarii societatii....
Ma indoiesc ca-ti vor fi aprobate zilele pt nunta...aici nu stiu sa-ti raspund.

SUCCES!!!
Anul aceste nu mi-am luat deloc concediu, de accea am de luat 20 zile
Concediul de odihna se da la tipul efectiv lucrat, asadar , il vei primi pana la data incetarii CIM , data care va fi stabilita in preaviz:
beneficiezi de
257 zile lucratoare/2010 ......................................20 zile CO cf CIM
nr. zile lucratoare pana la data incetarii..................x zile CO
(regula de 3 simple)
Dar, odata ce ai semnat preavizul, sunt 99% sigura ca nu-ti va mai acorda CO...singura si cea mai sigura modalitate este sa interii in concediu medical, max 89 zile, apoi somajul.
Deocamdata nu am semnat absolut nimic, iar ccea ce am prezentat mai sus este ccea ce mi-a propus seful, nu eu.
CO nu anuleaza preavizul, doar il "suspenda", urmand ca preavizul sa-si produca efectele in momentul reluarii activitatii.

CO este un drept al angajatului, fapt pentru care efectuarea lui in timpul preavizului nu suspenda cursul acestuia, asa cum este cazul concediului medical.
O varianta ar fi sa efectuati concediul de odihna aferent anului 2010, dupa care sa intrati in preavizul de 20 zile dat de angajator (timp in care aveti dreptul sa lucrati doar 4 ore/zi).
In cazul in care, prin CIM semnat cu angajatorul ati stabilit ca durata CO aferent unui an calendaristic sa fie de 30 zile, acum (in luna august) aveti dreptul la 20 zile CO.

Alte discuții în legătură

Demisia in timpul concediului de odihna dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Ma confrunt cu o situatie mai speciala si cam de urgenta. Daca ma puteti ajuta :(Am o persoana care se alfa in incapacitate temporara de munca. ... (vezi toată discuția)
Iarna....mai multi someri carsim carsim situatia este urmatoarea: societatea isi intrerupe activitatea pe timp de iarna incepand cu 22.12. salariatii urmand a-si efectua zilele de CO restant pe ... (vezi toată discuția)
In timpul efectuarii c.o. se poate da preaviz de concediere? comercial comercial Ma aflu in urmatoarea situatie : sunt in C.O. pe anul 2010 si am fost instiintat (deocamdata verbal) ca urmeaza sa primesc preaviz de conciedere de 20 ... (vezi toată discuția)