avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită model contestatie la executare art. 400 indice 1
Discuție deschisă în Executare silită

model contestatie la executare art. 400 indice 1

Poate cineva sa ma ajute cu un model de contestatie la executare conform art. 400 indice 1 CPC? E vorba depre contestatia la executare pentru impartirea bunurilor proprietate comuna. Avem un debitor, pe care trebuie sa il executam, iar bunurile sale sunt detinute in proprietate comuna cu sotul. Va multumesc.
@a_fleancu

ginacoseru a scris:

Intr-adevar se poate cere si chiar va recomand sa efecutati partajarea bunurilor comune pe calea contestatiei la executare. Se judeca cu celeritate si taxa de timbru e de 194 lei fata de actiunea in partaj care se timbreaza la valoare. In acest caz unii executori judecatoresti emit un proces-verbal prin care ii comunica creditorului ca nu poate continua executarea silita pe motiv ca bunul se afla in coproprietate. Acest proces verbal este actul care se ataca in cadrul contestatiei la executare.


Cititi va rog si disp. art.399 alin.(1), teza I-a, coroborat cu disp. art.400 indice 1, C.proc civ..

si eu m-am intrebat cum e posibil sa faca contestatie la executare creditorul. Art.400 indice 1 mi-a raspuns.
Potrivit prevederilor art. 400 ind. 1 C. Pr. Civ. " Impartirea bunurilor proprietate comuna poate fi hotarata, la cererea partii interesate, si in cadrul contestatiei la executare". Daca in cadrul urmaririi silite executorul judecatoresc constata ca debitorul nu detine bunuri proprii urmaribile, insa detine in indiviziune un imobil ( daca era pe cote determinate se putea urmari cota) incheie un proces verbal in acest sens, in temeiul caruia promovati partajul de creditor, pe calea contestatiei la executare. Vedeti si art. 493 al. 1 CPr. Civ. Aceasta procedura este prevazuta de legiuitor pentru a va permite sa continuati executarea inceputa, dupa ce instanta va efectua partajul bunurilor comune, dvs. avand posibilitatea sa popriti sulta sau sa incepeti urmarirea imobilului atribuit debitorului (depinde de solutia din partaj , fie ii atribuie debitorului dvs. si veti urmari imobilu, fie va primi sulta si veti solicita poprirea sultei in mainile tertului). Procedura impartelii judiciare este cea reglementata de C Pr Civ in Cap. VII din Cartea VI-a, art. 673 ind. 1- 673 ind.14; instanta de constestatie care realizeaza partajul pe cale incidenta este tinuta sa respecte regulile de efectuare a partajului, exact ca si instanta care solutioneaza cererea de partaj pe cale principala. Nu stiu daca sunteti jurist. In caz afirmativ ati inteles ce aveti de facut. E vorba de actiunea de partaj de creditor promovata pe calea contestatiei la executare. Dupa obtinerea hotararii, va adresati executorului jud., pt a continua executarea si aveti grija sa nu se perime dosarul in acest timp . Nu exista model de contestatie pentru ca e mai complexa, eu v-am indicat temeiurile de drept pe care treb sa le invocati. In fapt e creanta de recuperat, nu are bunuri urmaribile, altele decat imobilul supus partajului, cereti sa-l atribuie debitorului dvs., trebuie stabilita valoarea imobilului, cotele de contributie le prezumati la 50%, etc. Succes!!!
Ultima modificare: Vineri, 27 August 2010
ContSters4405, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa calitatii procesuale active BIROU EXECUTOR JUDECATORESC TEMNEANU IONUT BIROU EXECUTOR JUDECATORESC TEMNEANU IONUT Speta suna cam asa: Sotul si sotia detin un imobil ,bun comun. Sotul (fara sotie) a facut un credit la o banca si nu a achitat ratele la timp. Impotriva ... (vezi toată discuția)
Motive contestatie licitatie vanzare sammy44 sammy44 As vrea sa intreb daca am o hotarare irevocabila din ianuarie 2010 din cadrul pocesului de partaj, nu sunt valabile prevederile art.673 Cproc,civ, care arata ... (vezi toată discuția)
Actiunea oblica sau contestatia la executare pentru partaj imobil? DanyD DanyD Care este cadrul procesual corect in situatia in care, in calitate de creditor (am inceput deja executarea silita) doresc partajarea unui imobil detin de ... (vezi toată discuția)