avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită lipsa calitatii procesuale active
Discuție deschisă în Executare silită

lipsa calitatii procesuale active

Speta suna cam asa:
Sotul si sotia detin un imobil ,bun comun.
Sotul (fara sotie) a facut un credit la o banca si nu a achitat ratele la timp.
Impotriva acestuia s-a inceput executarea silita.
Executorul a inceput executarea silita asupra bunului imobil.
Sotul si sotia au depus contestatie impotriva executarii silite a imobilului.
Intrebarea mea este:
Sotia are calitate procesuala activa in aceasta contestatie?
Se poate invoca lipsa calitatii procesuale active a sotiei?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters22096 , utilizator 17:04, 17 Septembrie 2010
art. 399 Cod pr. civ. arata ca orice persoana interesata poate face contestatie la executare. de vreme ce sotia este coproprietara imobilului este clar ca are un interes in promovarea contestatiei si pe cale de consecinta are si calitatea de a contesta actele de executare.
Probabil ca creditorul va cere si obtine impartirea bunurilor proprietate comuna in temeiul prev. art. 400 ind. 1 Cod pr. civ.
Daca sotul si sotia detin un bun comun, si daca sotia nu a girat sotul la acordarea acelui imprumut, mi se parea firesc sa se efectueze acel partaj judiciar. Sotia are calitate procesuala.
Ultima modificare: Vineri, 17 Septembrie 2010
Consilier juridic Dana Maxim, Mediator
daca creditul a fost facut in timpul casatoriei poate fi calificat ca si datorrie comuna, facuta in interesul casatoriei (c familiei)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Model contestatie la executare art. 400 indice 1 robertsega32 robertsega32 Poate cineva sa ma ajute cu un model de contestatie la executare conform art. 400 indice 1 CPC? E vorba depre contestatia la executare pentru impartirea ... (vezi toată discuția)
Sunt pe punctul de a-mi pierde casa! calinutz calinutz Va rog frumos sa-mi dati un sfat. Sotul meu a incheiat un contract de ipoteca cu CEC-ul in calitate de garant ipotecar. Specific ca imobilul dat in garantie ... (vezi toată discuția)
Contestarea executarii silite initiate de itm iulian.c iulian.c Buna ziua, Va retin atentia cu urmatoarea speta: Impotriva unui proc vb incheiat de ITM s-a facut o contestatie care a fost admisa de instanta, pr vb fiind ... (vezi toată discuția)