avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1013 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... \"Exprimarea dobanzii variabile actuale din contract ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

"Exprimarea dobanzii variabile actuale din contract in dobanda fixa - pentru creditele imobiliare, nevoi personale, auto"

Salutare,
As vrea sa stiu daca este corecta "din punct de vedere legal" aceasta precizare (din titlu) ce a aparut pe site-ul unei banci la care eu am credit de nevoi personale, cu referire la modificarile aduse de OUG 50/2010.
Practic, din cat am inteles eu, banca vrea sa modifice toate contractele in vigoare, transformand dobanzile variabile in dobanzi fixe (banuiesc ca pentru acel comision de rambursare anticipata de max. 1%). E legal asa ceva?
Am studiat acea ordonanta si, din cate am inteles, bancile au obligatia de a aduce contractul la nivelul legislatiei in vigoare (si aici eu nu ma pot opune), dar nu pot aduce modificari la contract ce nu au fost impuse de vreo lege, fara acordul meu.
Tot pe site (si nu numai acolo) am observat urmatoarea expresie: "Conform OUG 50/2010, nesemnarea de catre dumneavoastra a unui act aditional este considerata acceptare tacita a prevederilor acestuia."
Eu parca am inteles, din continutul ordonantei, ca un act aditional nesemnat de imprumutat inseamna acceptare tacita doar in cazul aplicarii unor modificari la contract (prin act aditional) datorate unor modificari legislative. La modul general, cand se fac acte aditionale la contracte de credit, fara sa fie impuse de vreo modificare legislativa, nu sunt considerate acceptate tacit fara aprobarea imprumutatului.
As vrea cateva lamuriri pe aceasta tema, deoarece am primit mesaj de la banca sa vin sa semnez actul aditional si nu as vrea sa treaca cele 15 zile permise de lege, fara sa apuc sa studiez putin problema.

Precizez ca pentru credit eu am dobanda variabila.

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 23 August 2010
valican, utilizator
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 13:12, 25 August 2010
Nu sunteti obligat sa semnati nici un act aditional care este in defavoarea dvs.
OUG 50 / 2010 asigura modificarea metodei de calcul a dobanzilor variabile la creditele in derulare rezultand o scadere semnificativa a nivelului de dobanda si implicit a ratelor lunare.

OUG 50/2010, nu permite aplicari/interpretari, in defavoarea consumatorului...si daca veti urmari discutiile de la aceasta sectiune, referitor la aceasta problema, veti observa ca userii sustin ca societatile bancare speculeaza modul de calcul al ratei, in defavoarea consumatorilor.

Atentie ...la ...neatentie!
Ultima modificare: Miercuri, 25 August 2010
Iuliana Cermak, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional la contract de credit manoiuadrian manoiuadrian OUG 50 /2010, prevede clar ca nesemnarea actului aditonal inseamna aceptare tacita, dar atentie numai a acelor prevederi care sunt prevazute de lege si numai ... (vezi toată discuția)
Act aditional oug50/2010 - Elibet - Elibet Ajutor, ce sa fac? am un credit cu dobanda variabila, la o banca comerciala, credit din 2006. La acel moment, dobanda anuala (DAE) era de 17.68% la ron. ... (vezi toată discuția)
Modificari succesive de dobanda din partea unei banci ojramy ojramy Buna ziua. Problema mea este urmatoarea. In anul 2007 am contractat un credit de nevoi personale, in lei, de la o banca autohtona, cu o dobanda de 11%, DAE ... (vezi toată discuția)