avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act aditional la contract de credit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act aditional la contract de credit

OUG 50 /2010, prevede clar ca nesemnarea actului aditonal inseamna aceptare tacita, dar atentie numai a acelor prevederi care sunt prevazute de lege si numai in favoarea clientului, restul clauzelor sunt NULE DE DREPT,asa scrie la lege. INTREBARE: PUTEM SA NU SEMNAM ACTELE ADITIONALE?NU AVEM O ASEMENEA OBLIGATIE!! verificati documentatia de credit, de la acordare pana la zi, legislatia OUG 174/2008 prevede ca dobanda variabila se raporteaza la o referinta care fluctueaza independent de vointa creditorului, daca nu, sunt dobanzi nelegale si se contesta indiferent ca se denumesc prime rate sau altfel, dar n-au nici o legatura cu explicatia profi a denumirii si nici o formula logica si transparenta de calcul. Acum marja trebuie sa ramana aceeasi, de la data cand dobanda a fost declarata variabila tinanad cont de aceeasi referinta. Ceea ce se doreste a se aplica si ce inventeaza ANPC-ul sunt aberatii de care nu trebuie sa tineti cont nici dvs si nici
instantele. Faptul ca alimentati contul, nu inseamna ca acceptati cresterea, ea se va dovedi un abuz al bancii cand veti actiona in instanta.

Doresc sa va supun atentiei art. 41, al. 3 si 4 din OUG 50, in incercarea de a clarifica nelamuririle pe aceasta tema daca sa raspundeti negativ sau nu, contrar celor enuntate de BCR in notificare precum ca in cazul in care nu raspundeti se va considera acceptare tacita.
Art. 41, al. 3 specifica: neprimirea unui raspuns din partea consumatorului in termenul mentionat anterior (15 zile) nu este considerata acceptare tacita si contractul ramane neschimbat.; al. 4 specifica: in cazul in care consumatorul nu accepta noile conditii, creditorul nu are dreptul de a penaliza consumatorul sau de a declara creditul scadent.

Numai actul aditional poate fi considerat acceptat tacit prin nesemnarea de
catre consumator, dar este interzisa introducerea in actele aditionale a altor prevederi legale, care daca sunt introduse, sunt considerate nule de drept.
Art. 40 (1) Sunt interzise clauzele contractuale care dau dreptul creditorului sa modifice unilateral clauzele contractuale fara incheierea unui act aditional, acceptat de consumator.
(3) In cazul modificarilor impuse prin legislatie, nesemnarea de catre
consumator a actelor aditionale prevazute la alin. (1) este considerata
acceptare tacita. In acest caz se interzice introducerea in actele aditionale a altor prevederi decat cele impuse prin legislatie. Introducerea in actele aditionale a oricaror altor prevederi decat cele impuse prin legislatie sunt considerate nule de drept.

Daca raspundem prin refuz de acceptare la notificare trimisa de BCR cu privire la modul de calcul al dobanzii, care evident reprezinta o majorare, art. 39, specifica:
In cazul imposibilitatii consumatorilor de a accepta majorarea dobanzii,
creditorul nu are dreptul sa denunte unilateral sau sa rezilieze contractul fara o propunere, transmisa in scris, de reesalonare sau de refinantare a creditului, in raport cu veniturile actuale ale consumatorului, in masura in care o asemenea reesalonare sau refinantare este posibila potrivit reglementarilor interne ale creditorului.
Deci dupa neacceptarea actului aditional banca trebuie sa ne faca si o
propunere de reesalonare, refinantare, in masura in care este posibil acest
lucru.
Bineinteles ca nu se poate face o reesalonare, refinantare datorita scaderii veniturilor, crizei imobiliare.

Cel mai important element din modul de calcul al dobanzii il reprezinta marja si eu interpretez art. 37 in sensul ca este deja prevazuta in contract, este fixa, nu poate fi majorata, cel mult micsorata, nu cum doreste banca sa o formuleze in notificarea trimisa.
Art. 37
In contractele de credit cu dobanda variabila se vor aplica urmatoarele reguli:
a) dobanda va fi raportata la fluctuatiile indicilor de referinta EURIBOR/ROBOR/LIBOR/rata dobanzii de referinta a BNR, in functie de valuta creditului, la care creditorul poate adauga o anumita marja, fixa pe toata durata derularii contractului;
b) marja dobanzii poate fi modificata doar ca urmare a modificarilor legislative care impun in mod expres acest lucru;
c) in acord cu politica comerciala a fiecarei institutii de credit, prin exceptie de la prevederile lit. b), valoarea marjei si valoarea indicilor de referinta pot fi reduse;

Exista vreo diferenta de interpretare intre art. 40 si art. 95?
Art. 95
(1) Pentru contractele aflate in curs de derulare, creditorii au obligatia ca, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, sa asigure conformitatea contractului cu dispozitiile prezentei ordonante de urgenta.
(2) Modificarea contractelor aflate in derulare se va face prin acte aditionale in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
(3) Creditorul trebuie sa poata face dovada ca a depus toate diligentele pentru informarea consumatorului cu privire la semnarea actelor aditionale.
(4) Se interzice introducerea in actele aditionale a altor prevederi decat cele din prezenta ordonanta de urgenta.
Introducerea in actele aditionale a oricaror altor prevederi decat cele impuse de prezenta ordonanta de urgenta sunt considerate nule de drept.
(5) Nesemnarea de catre consumator a actelor aditionale prevazute la alin. (2) este considerata acceptare tacita.
De ce nu este prevazut un termen de raspuns si pentru semnarea, refuzul actelor aditionale, cum ar fi: dupa primirea actelor aditionale, consumatorul are la dispozitie 15 zile pentru a-si exprima acordul, refuzul de acceptare al acestora, asa cum este prevazut pentru notificari?

Concluzie: 1 NU SEMNA, 2 PLATESTE, 3 NEGOCIAZA ASISTAT MEDIATOR, 4 CONTESTA IN INSTANTA.

Va multumesc pentru timpul acordat, daca puteti v-as ruga sa-mi comunicati punctele dumneavoastra de vedere, a celor enuntate mai sus,
Cu deosebita stima,
comandor aviatie rezerva
Eugen Burcea

Alte discuții în legătură

Lamuriri cu privire la actul aditional allyna allyna Avand ceva timp liber am citit mesajele de pe forum. Si mi-a atras atentia discutia despre MARJA FIXA....Am un credit din 2008, pe 10 ani.Am semnat Actul ... (vezi toată discuția)
Este valabil, in anumite conditii, un act aditional nesemnat de parti? burdy_1 burdy_1 Art. 95 alin. (5) din OUG 51/2010 a prevazut ca \\"Nesemnarea de catre consumator a actelor aditionale prevazute la alin. (2) este considerata acceptare ... (vezi toată discuția)
Cost suplimentar credit sergentul sergentul Buna ziua .Numele meu este Ciubota C-tin si as vrea sa va cer si eu o parere in legatura cu arhicunoscuta oug 50 din 2010.Ca urmare a unui contract de credit ... (vezi toată discuția)