avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... insolventa plan de reorganizare
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

insolventa plan de reorganizare

buna ziua .am depus dosarul de insolventa a firmei urmand sa depun planul de reorganizare .Aici e problema mea nu stiu cum sa fac acest plan.Conteaza domeniul firmei? va multumesc
Cel mai recent răspuns: S.P. PRACTIS SPRL , Practician in insolventa 10:04, 24 August 2010
Va redau alaturat dispozitiile art.95 din Legea nr.85 in cuprinsul caruia sunt enumerate elementele pe care trebuie sa le cuprinda un plan.
V-as sugera sa nu depuneti un plan care sa fie facut *la plezneala* .. e de preferat sa aveti un plan f. bine fundamentat.
De asemenea v-as sugera sa incercati sa va gasiti dvs. un administrator si sa solicitati instantei sa il numeasca.
Sigur ca este important domeniul firmei .. este insa doar un element al planului.
Discutia este mult prea complicata ca sa poata fi purtat pe forum.

Art. 95
(la data 27-iun-2005 Art. 95 din capitolul III, sectiunea 5 a se vedea jurisprudenta Incheiere din 2005 )
(1)Planul de reorganizare va indica perspectivele de redresare în raport cu posibilităţile şi spe-cificul activităţii debitorului, cu mijloacele financiare disponibile şi cu cererea pieţei faţă de oferta debitorului, şi va cuprinde măsuri concordante cu ordinea publică, inclusiv în ceea ce priveşte modalitatea de selecţie, desemnare şi înlocuire a administratorilor şi a directorilor.
(la data 01-mar-2007 Art. 95, alin. (1) din capitolul III, sectiunea 5 a se vedea jurisprudenta Decizia nr. 315/R din 01-mar-2007 )
(2)Planul de reorganizare va cuprinde în mod obligatoriu programul de plată a creanţelor.
(la data 01-mar-2007 Art. 95, alin. (2) din capitolul III, sectiunea 5 a se vedea jurisprudenta Decizia nr. 315/R din 01-mar-2007 )
(3)Executarea planului de reorganizare nu va putea depăşi 3 ani, socotiţi de la data confirmării.
(3)Executarea planului de reorganizare nu va putea depăşi 3 ani, socotiţi de la data confirmării. Termenele de plată stabilite prin contracte - inclusiv de credit sau de leasing - pot fi menţinute prin plan, chiar dacă depăşesc perioada de 3 ani. Aceste termene pot fi şi prelungite, cu acordul expres al creditorilor, dacă iniţial erau mai scurte de 3 ani. După realizarea tuturor obligaţiilor din plan şi închiderea procedurii de reorganizare, aceste plăţi vor continua conform contractelor din care rezultă.
(la data 24-iul-2010 Art. 95, alin. (3) din capitolul III, sectiunea 5 modificat de Art. I, punctul 37. din Legea 169/2010 )
(4)La recomandarea administratorului judiciar, după trecerea unui termen de cel mult 18 luni de la confirmarea planului, această perioadă va putea fi extinsă cu cel mult încă o perioadă de un an, dacă propunerea este votată de cel puţin două treimi din creditorii aflaţi în sold la acea dată.
(5)Planul de reorganizare va menţiona:
a)categoriile de creanţe care nu sunt defavorizate, în sensul legii;
b)tratamentul categoriilor de creanţe defavorizate;
c)dacă şi în ce măsură debitorul, membrii grupului de interes economic, asociaţii din societăţile în nume colectiv şi asociaţii comanditaţi din societăţile în comandită vor fi descărcaţi de răspundere;
d)ce despăgubiri urmează a fi oferite titularilor tuturor categoriilor de creanţe, în comparaţie cu valoarea estimativă ce ar putea fi primită prin distribuire în caz de faliment; valoarea estimativă se va calcula la data propunerii planului.
(6)Planul va specifica măsurile adecvate pentru punerea sa în aplicare, cum ar fi:
A)păstrarea, în întregime sau în parte, de către debitor, a conducerii activităţii sale, inclusiv dreptul de dispoziţie asupra bunurilor din averea sa, cu supravegherea activităţii sale de către administratorul judiciar desemnat în condiţiile legii;
B)obţinerea de resurse financiare pentru susţinerea realizării planului şi sursele de provenienţă a acestora;
C)transmiterea tuturor sau a unora dintre bunurile averii debitorului către una ori mai multe persoane fizice sau juridice, constituite anterior ori ulterior confirmării planului;
D)fuziunea debitorului, în condiţiile legii;
E)lichidarea tuturor sau a unora dintre bunurile averii debitorului, separat ori în bloc, libere de orice sarcini, sau distribuirea acestora către creditorii debitorului, în contul creanţelor pe care aceştia le au faţă de averea debitorului;
E)lichidarea tuturor sau a unora dintre bunurile averii debitorului, separat ori în bloc, libere de orice sarcini, sau darea în plată a acestora către creditorii debitorului, în contul creanţelor pe care aceştia le au faţă de averea debitorului. Darea în plată a bunurilor debitorului către creditorii săi va putea fi efectuată doar cu condiţia prealabilă a acordului scris al acestora cu privire la această modalitate de stingere a creanţei lor;(la data 24-iul-2010 Art. 95, alin. (6), litera E. din capitolul III, sectiunea 5 modificat de Art. I, punctul 37. din Legea 169/2010 )
F)lichidarea parţială sau totală a activului debitorului în vederea executării planului se face potrivit art. 116-120;
G)modificarea sau stingerea garanţiilor reale, cu acordarea obligatorie, în beneficiul creditorului garantat, a unei garanţii sau protecţii echivalente, în condiţiile prevăzute la art. 39 alin. (2) lit. c);
H)prelungirea datei scadenţei, precum şi modificarea ratei dobânzii, a penalităţii sau a oricărei alte clauze din cuprinsul contractului ori a celorlalte izvoare ale obligaţiilor sale;
I)modificarea actului constitutiv al debitorului, în condiţiile legii;
J)emiterea de titluri de valoare de către debitor sau oricare dintre persoanele menţionate la lit. C şi D, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi de Legea nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru înscrierea în plan a unei emisiuni de titluri de valoare este necesar acordul expres, în scris, al creditorului care urmează să primească titlurile de valoare emise, acord ce se va da înainte de admiterea planului de către judecătorul-sindic, în conformitate cu prevederile art. 98 alin. (3). Prin excepţie de la prevederile art. 205 alin. (2) din Legea nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare, operaţiunile cuprinse la prezenta literă sunt considerate operaţiuni exceptate în sensul art. 205 alin. (1) din legea menţionată mai sus;
K)prin derogare de la prevederile lit. J, planul de reorganizare nu poate prevedea conversia creanţelor bugetare în titluri de valoare;
L)inserarea în actul constitutiv al debitorului - persoană juridică - sau al persoanelor menţionate la lit. C şi D a unor prevederi:
a)de prohibire a emiterii de acţiuni fără drept de vot;
b)de determinare, în cazul diferitelor categorii de acţiuni ordinare, a unei distribuţii corespunzătoare a votului între acestei categorii;
c)în cazul categoriilor de acţiuni preferenţiale cu dividend prioritar faţă de alte categorii de acţiuni, de reglementare satisfăcătoare a numirii administratorilor reprezentând categoriile de acţiuni respective în ipoteza neonorării obligaţiei de plată a dividendelor.
(7)Prin derogare de la prevederile Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare, planul propus de creditori poate prevedea modificarea, fără acordul statutar al membrilor sau asociaţilor/acţionarilor debitorului, a actului constitutiv, dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a)planul propus de debitor oferă o recuperare mai redusă a creanţelor debitorului;
b)în caz de faliment, membrilor sau asociaţilor/acţionarilor debitorului nu li s-ar cuveni nimic din distribuire;
c)membrii sau asociaţii/acţionarii debitorului refuză să participe la planul propus de creditori.
(7)Prin derogare de la prevederile Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare, planul propus de creditori poate prevedea modificarea, fără acordul statutar al membrilor sau asociaţilor/ acţionarilor debitorului, a actului constitutiv.(la data 17-iul-2009 Art. 95, alin. (7) din capitolul III, sectiunea 5 modificat de Art. I, punctul 11. din Legea 277/2009 )
(8)Înregistrarea menţiunii în registrul comerţului va fi solicitată de administratorul judiciar pe cheltuiala debitorului, pe baza hotărârii de confirmare a planului de reorganizare, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plan reorganizare in procedura insolventei victotad victotad as avea nevoie urgent de un model de plan de reorganizare in procedura insolventei....mersi mult...si un an plin de impliniri (vezi toată discuția)
Diferenta intre termenii insolventa-faliment-procedura simplificata a insolventei. simonapopbarnescu simonapopbarnescu Buna ziua, va rog lamuritima in ceea ce priveste acesti termeni ce au in comun si care este diferenta? Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Am nevoie de un model plan de reorganizare molnarjoe molnarjoe BUNA AS AVEA NEVOIE DE UN MIC AJUTOR. fIRMA MEA ESTE O FIRMA MAI MICA CARE SE OCUPA DE AMENAJARI INTERIOARE(TAMPLARIE PVC, USI , PARCHET, ETC). AM DEPUS ... (vezi toată discuția)