as dori sa ma consiliati intr-o problema si anume:
Am cumparat o casa inainte cu un an de la casatorie, prin credit ipotecar. Nefiind casatoriti, creditul ipotecar s-a incheiat doar pe numele sotului meu. V-as ruga sa-mi spuneti care sunt drepturile mele asupra acestei case, in conditiile in care sotul meu are doi copii dintr-o casatorie anterioara.
Cum as putea face sa apar si eu ca proprietar asupra unei parti, cel putin, din aceasta casa?
Va multumesc,
Lucia
Cu acordul bancii se poate face o donatie a unei cote din ap catre dvs. Dar bancile nu prea fac acest lucru, adica nu sunt de acord cu instrainarea. Si apoi donatiile intre soti sunt revocabile.
Casa este bunul propriu al sotului d-voastra, fiind cumparata inainte de incheierea casatoriei; d-voastra aveti numai un drept de creanta la ratele pe care le achitati impreuna in timpul casatoriei, drept de creanta pe care vi-l puteti valorifica numai in cazul unui eventual partaj, dupa divort; daca in timpul casatoriei sotul decedeaza, d-voastra veti avea 1/4 din imobil, iar copiii 3/4 din imobil, insa va puteti valorifica dreptul de creanta in instanta, cu ocazia dezbaterii mostenirii.
avocat Cristina Popescu
Casa cumparata inaintea casatoriei reprezinta bun propriu, conform art. 31 din Codul familiei ( relevant, in acest sens ,este contractul de vanzare-cumparare incheiat in forma autentica).
Cu privire la creditul contractat in timpul casatoriei, asa cum au aratat si colegii mai sus, participatia cu sume de bani la plata acestuia da nastere unui drept de creanta, prescriptia intre soti fiind suspendata.
Dupa desfacerea casatoriei prin divort, hotarararea judecatoreasca fiind definitiva si irevocabila , curge termenul de prescriptie de trei ani , iar ramanerea in pasivitate , in acest sens, stinge dreptul material la actiune.
Pretuirea dreptului de creanta va fi facuta de catre instanta de judecata, in aport de veniturile obtinute in timpul casatoriei, de plata efectiva a ratelor lunare.
Totodata, imbunatatirile efectuate prin acte de conservare si de administrare asupra bunului imobil, in timpul mariajului, atesta un drept de creanta.
dvs nu puteti obtine niciun drept asupra casei intrucat e cumparata de sot inaintea de incheierea casatoriei. in cazul decesului sotului ati avea drept la 1/4 din casa.
Contract prenuptial
amuliu
Buna ziua.
Ma voi casatori peste cateva luni. Eu am un apartament luat prin credit ipotecar, viitorul sot are casa, bani si masini , dar toate bunurile sunt ... (vezi toată discuția)