avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere pentru desfiintare post femeie insarcinata ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere pentru desfiintare post femeie insarcinata fara insa a fi cazul reorganizarii/falimentului

buna ziua

cu cateva zile inainte de a intra in concediu de odihna (intreaga firma) am anuntat directorul de departament si directorul de resurse umane (mai putin directorul general acesta fiind deja in concediu) cu privire la starea in care ma aflu, si anume ca sunt insarcinata, anexand si adeverinta medicala . in momentul revenirii la locul de munca spre finalul zilei am aflat ca se va desfiinta postul si intreg departamentul din care fac parte, datorita dificultatilor economice - desi in momentul de fata se fac angajari pentru alte departamente- iar in urma unei discuti telefonice cu directorul general acesta mi-a confirmat ca defapt asazisa desfintare a departamentului este un paravan pentru concedirea mea datorita faprului ca sunt insarcinata si mi-a comunicat faprul ca va antedata decizia pentru a fi anterioara informari facute de mine; perioada de preaviz este de 20 zile calendaristice si se va suprapune cu perioada concediului de odihna pentru care am completat cerere, insa pt un numar mai mic de zile decat cel real din acestea 5 find fara plata in urma "conventiei"; din cate stiu este ilegal cea ce se face; va rog sa-mi comunicati ce trebuie sa fac in acest caz; multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters93450 , utilizator 23:14, 24 August 2010
daca totusi nu va intelegeti pe cale amiabila sesizati i.t.m., inspectia muncii, politia muncii din cadrul politiei municipale in raza careia isi are sediul societatea.
Va trebuie dovada ca ati facut instiintarea in ziua respectiva (nr. de inregistrare, confirmare de primire prin posta, mail). Apoi, decizia isi produce efecte cu data comunicarii, data care va fi ulterioara datei in care ati anuntat ca sunteti insarcinata.
E clar ca la acel loc de munca nu veti putea ramane.
In locul dvs. l-as lasa sa faca concedierea, pt. ca sigur nu a efectuat intentia de restructurare la A.L.O.F.M, sigur agentia nu i-a raspuns ca are vre-un post disponibil, sigur nu vi s-a facut oferta unui alt post, si abia dupa ce dvs. ati fi refuzat dvs. oferta, in termen de 3 zile se trece la concediere. Astfel decizia de concediere nu va avea parcursi pasii legali pentru intocmire, si cum instantele investite cu solutionarea conflictelor de munca inclina mai mult spre cererile salariatilor nedreptatiti, aveti mari sanse sa castigati. E bine sa cereti incadrarea inapoi pe post de la data concedierii abuzive si nelegale si sa vi se dea toate drepturile salariale de care firma v-a lipsit, E bine sa intindeti litigiul in instanta pana veti intra in concediul pt. cresterea copilului, eventual pana la concediul prenatal. Dar fiind insarcinata, va mai puteti lua "medicale" de la repunerea in drepturi de catre instanta. Asa ca in loc sa va "lucreze" ei pe dvs, situatia va fi exact invers. E bine sa va alegeti un avocat bun (nu cred sa va perceapa mai mult de 1000 lei), iar prin castigarea procesului va veti recupera banii. Altceva nu vad sa va mai coste, deoarece litigiile in munca sunt scutite de taxa de timbru. Atentie, sa fiti in termen la introducerea contestatiei in instanta, asupra deciziei de concediere!
Ceea ce spuneti dumneavoastra este corect, dar cu o singura observatie: daca doamna va fi concediata nu va mai beneficia de ccc. Asta pt ca un litigiu, chiar si de dreptul muncii, in general dureaza mai mult de 1 an.
Asa ca mai bine plangere la ITM si cat mai multe concedii medicale pana la intrarea in prenatal.
Degeaba va antedata directorul general decizia, aceasta isi produce efectele de la data luarii la cunostinta de catre salariat, ori acesta data va fi ulterioara informarii facute de catre dvs. (care inteleg ca poarta numar de inregistrare si data), deci concedierea va fi ilegala, angajatorul neavand dreptul de a concedia femeia insarcinata, avand in vedere ca a luat la cunostinta despre starea ei. Aduceti-i la cunostinta acest lucru, cadeti de acord sa stati mai mult in "medicale", poate, totusi, va intelegeti cu el ... iar ce va fi peste 2 ani, mai vedeti ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere in timpul sarcinii? aba1011 aba1011 Tocmi am fost anuntata ca departamentul de vanzari directe din cadrul firmei se desfiinteaza in toata tara de la inceputul lui decembrie.Inca nu mi s-a inmanat ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea postului ibitza ibitza buna seara! sunt insarcinata in 14 saptamani, am anuntat in scris firma la care lucrez, actele au fost deja depuse si inregistrate la ITM. Astazi, 19.06.2009, ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pe perioada preavizului hecuba hecuba Buna ziua, am urmatoarea situatie: in data de 29 aprilie am primit decizia de desfiintare a postului si concediere cu art 65. Sunt in preaviz 20 de zile ... (vezi toată discuția)