avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... preaviz functionar public
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

preaviz functionar public

va rog sa ma ajutati. Se poate contesta preavizul la functionarul public? In ce termen?Si care este pasul urmator. Disponibilizarea s-a facut in baza OUG 68 / 2010 ;i Ordinul 614 / 2010.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:45, 25 August 2010
Buna ziua ! In mod normal termenul de contestare si instanta competenta trebuie scrise in decizie .... termenul de contestare curge de la comunicarea deciziei de concediere .
Da, se poate contesta in termen de 30 de zile de la data luarii la cunostinta la tribunalul din raza domiciliului dvs. Daca nu a fost mentionat in decizie/ordin de preaviz puteti indica si viciul de forma al actului administrativ.
Se contesta prin depunerea unei plangeri prealabile la institutia care a emis ordinul/decizia de preaviz prin care se solicita anularea actului administrativ in parte sau in totalitate precum se pot mentiona si alte motivatii care le considerati a fi importante pt dvs(nu cunosc amanunte).In perioada preavizului trebuie sa vi se puna la dispozitie un post vacant corespunzator categoriei,clasei si gradului profesional (Lg.188/1999 repubicata si modificata ulterior cititi cu atentie art.99,100,101,102).
Dupa depunerea plangerii prealabile institutia respectiva trebuie sa va raspunda in termen de 30 de zile.Dupa acest raspuns se ataca in contencios actul respectiv.
Bafta si nu renuntati usor mai ales ca am inteles ca OUG-ul a fost atacat la Curtea Constitutionala.
Nu exista nicio prevedere legala in baza careia sa puteti contesta preavizul. Raportul de serviciu inceteaza in urma emiterii deciziei de eliberare din functie. Aceasta poate fi contestata in termenele prevazute de Legea nr. 554/2004. Initial trebuie sa formulati plangere administrativa, conform art. 7 din acest act normativ.

Art. 106 - Legea nr. 188/1999
(1) În cazul în care raportul de serviciu a încetat din motive pe care funcţionarul public le consideră netemeinice sau nelegale, acesta poate cere instanţei de contencios administrativ anularea actului administrativ prin care s-a constatat sau s-a dispus încetarea raportului de serviciu, în condiţiile şi termenele prevăzute de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările ulterioare, precum şi plata de către autoritatea sau instituţia publică emitentă a actului administrativ a unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi recalculate, şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat funcţionarul public.
(2) La solicitarea funcţionarului public, instanţa care a constatat nulitatea actului administrativ va dispune reintegrarea acestuia în funcţia publică deţinută.

Ultima modificare: Miercuri, 25 August 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Temeiul legal al termenului de contestare a sancþiunii disciplinare dispuse în cazul unui funcþionar public Laurys Laurys Buna ziua, Ma puteti ajuta cu urmatoarea informatie: care este termenul in care poate fi contestata decizia de sanctionare disciplinara aplicata prin ordin ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea plangerii prealabile Adriana B Adriana B este obligatorie plangerea prealabila la atacarea unui act administrativ privind eliberarea din functie (dispozitia de primar) ? (vezi toată discuția)
Sanctionare disciplinara functionari publici costache80 costache80 Va rog sa-mi spuneti care este termenul in care se poate contesta o sanctiune disciplinara aplicata unui functionar public de conducatorul unei institutii ... (vezi toată discuția)