avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire versus testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire versus testament

buna ziua,
voi detalia pe scurt

bunica are dota (cadou de nunta) un imobil. Bunicul a murit inainte de nasterea tatalui meu. Bunica s-a recasatorit dupa 7-8 ani. Au trecut ~35 ani de atunci.
Acum, a scris un testament cu privire la casa primita dota, lasand totul, sotului actual.(bunicului vitreg)

Intrebare:
- ce drepturi are tatal meu(fiul ei), asupra casei cu pricina ?
- testamentul poate fi atacat prin actul de dota si mostenirea directa mama-fiu ?
Cel mai recent răspuns: ygrec , utilizator 21:49, 24 August 2010
se face reductiunea testamentara..va primi si tatal dvs o bucatica din acel imobil
Puteti ataca testamentul, in instanta, intrucat fiul este mostenitor rezervatar.
avocat Cristina Popescu
1. Dota este un lucru iar cadoul de nunta altceva. Scrieti-ne cum a intrat imobilul in patrimoniul bunicii si cand a intrat.
2. Da, se poate cere reductiunea testamentului.
De mentionat ca bunica nu este decedata, si :
1. imobilul i-a fost constituit ca dota bunicii mele, la casatoria cu bunicul (iunie 1945), impreuna cu ceva terenuri arabile, dintre care unele sunt deja vandute de bunica pana acum.

2. spre final mai este o fraza pe care nu o pot deslusi:
"Tot ceea ce constituim ca dota ficei mele......acum la facerea prezentului act o facem din cozitatea noastra disponibila csi cu dispensa de raport"

3. curios este ca la finalul actului, proaspatii casatoriti "primesc cu recunostiinta dota constituita prin acel act " si in plus, "inzestratii" sunt ambii soti !

multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie delicata in familie... Gabriela_84 Gabriela_84 Buna ziua, am in familie urmatoarea speta; Bunica mea este batrana si bolnava si apartamentul in care sta este trecut printr-un act surorii mele dupa ce ... (vezi toată discuția)
Mostenire fara rezultat ContSters212788 ContSters212788 Daca bunicii mei au lasat testament ca dupa moartea lor unchiul meu sa primeasca mostenirea iar acesta la randul lui a lasat mostenirea cu testament fiului ... (vezi toată discuția)
Mostenire catre nepot marafx marafx situatia este urmmatoare. 1- inculpatul este inchis si trebuie sa plateasca daune morale partii vatamate. a fost declarat fara venit. 2. parintii ... (vezi toată discuția)