avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Situatie delicata in familie...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Situatie delicata in familie...

Buna ziua, am in familie urmatoarea speta; Bunica mea este batrana si bolnava si apartamentul in care sta este trecut printr-un act surorii mele dupa ce aceasta nu mai traieste.Deci intra in posesia lui atunci cand mamaie moare. Problema este ca sora nu este f ok din punct de vedere mental dupa o puternica depresie si parintii insista ca acest apartament sa fie trecut pe numele meu pt siguranta. Ce putem face legal? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela_84 , utilizator 16:00, 12 Martie 2015
Ce are sora dvs este un testament facut de bunica. Bunica poate doar sa l revoce testamentul, daca mai are discernamant si boala de care sufera nu i afecteaza capacitatea deplina de exercitiu.
Daca nu se poate face asta, la decesul bunicii, sora dvs poate face declaratie de renuntare la succesiunea testamentara a bunicii si atunci intreaga mostenire sa revina fiului/fiicei adica parintelui dvs care era primul chemat la mostenirea legala. Daca sora nu doreste, parintele dvs, copilul bunicii, la decesul acesteia, poate cere reductiunea testamentului si culege 1/2 din apartament.
Ce act este acela incheiat in favoarea surorii?
Buna ziua, acum am reusit sa aflu se numeste contract de donatie intre mamaie si sora mea facut la notar.Vroiam sa va intreb costurile trecerii de la sora mea (daca aceasta renunta) la mostenire pe numele tatalui meu.Multumesc frumos!
Contractul de donatie este un act translativ de proprietate intre vii, deci nu are la ce sa renunte. Sora dvs este deja proprietar pe imobil, fie doar pe nuda proprietate, bunica rezervandu-si uzufructul , fie pe intreg dreptul de proprietate al imobilului.
Donatia nu se revoca decat in cazuri limitativ prevazute de lege si nu cred ca se incadreaza sora dvs, ingratitudine, neindeplinirea sarcinilor donatiei, daca contractul de donatie a fost facut cu sarcini.
Singurul lucru pe care il puteti face este ca sora dvs sa va doneze inapoi casa daca este de acord bineinteles sau la decesul bunicii tatal dvs sa ceara reductiunea donatiei si sa recupereze un 1/2 din dreptul de proprietate al imobilului.
Va multumesc frumos! Vad cum decurge situatia si revin cu intrebari.Multumesc o zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate ataca contractul de donatie cu scutire de raport? Anamaria37 Anamaria37 Buna ziua, parintii mei mi-au donat apartamentul lor bun propiu mie prin contract donatie cu scutire de raport, retinandu-si dreptul de uzufruct viager, iar eu ... (vezi toată discuția)
Despre donatie catre copilul tu pascamaria pascamaria Am 2 fiice una cu probleme psihice si cealalta sanatoasa.Pentru protectia lor am facut fiecareia donatie cate o proprietate cu conditia sa locuiesc pana ... (vezi toată discuția)
Mostenire calin felicia calin felicia As vrea ca sa renunt la o donatie a unui apartament si sa fac un contract de vanzare cumparare? Cum trebuie sa procedez? (vezi toată discuția)