avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Sfat referitor la infiintarea unui PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Sfat referitor la infiintarea unui PFA

Am o dilema si as dori un sfat de la cineva cu experienta in domeniu. Situatia mea curenta este urmatoarea: sunt angajat cu carte de munca la universitate (10 ani vechime fara intreruperi). M-am specializat in ultima vreme pe servicii si consultanta IT (proiectare de retele, instalare si configurare sisteme de operare, management servere, etc). Am primit mai multe solicitari de la diverse firme pentru a ma ocupa de sistemele lor (intretinere,instalare, etc). La unele ar fi vorba de contract de intretinere, la altele probabil ca nu.
Dilema mea este, in contextul legislativ actual, ce forma de persoana juridica sa aleg? Eu ma gandeam la PFA dar la cate discutii am vazut pe site, nu mai stiu ce sa fac... Si daca e PFA, de care? In sistem real sau cu norma de venit? Oare care ar fi mai avantajos, in conditiile in care venitul anual pe care il estimez e pe undeva pe la 10.000 de euro?
Si faptul ca lucrez deja cu carte de munca la universitate imi aduce vreun avantaj? Ca parca citeam pe undeva ca atunci platesti doar jumate de CAS sau asa ceva...

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: andreiv3103 , utilizator 16:54, 28 Februarie 2011
Buna ziua!
Sunt PFA (neplatitor de TVA) de f. putin timp si am cateva intrebari. Va rog sa ma ajutati:
1) Care sunt normele care reglementeaza activitatea de PFA?
2) Trebuie sa am un cont bancar separat pe numele de PFA XYZ, sau este suficient sa fie contul pe numele meu si sa fie utilizat doar pentru plati pt PFA?
3) Care sunt normele de reglementare ale contractelor de comodat? Daca eu vreau sa platesc doar factura la cablu si internet si convin asta in scris cu proprietarul, voi fi penalizata pentru ca nu platesc un procent din celelalte utilitati?
4) Daca factura de la utilitati este pe numele proprietarului (care locuieste si el in imobil), cum demonstrez ca eu am platit respectiva suma? Voi trece factura in contabilitatea mea, insa nefiind pe numele meu, este suficient sa mentionez “achitat in baza contractului de comodat”?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Andrei probabil cel mai simplu e/ramine PFA-ul(daca nu vrei sa ai si angajati). Trebuie sa vezi daca activitatea ce ai vrea sa o desfasori poate fi trecuta la norma de venit, ceea ce vrei tu sa faci s-ar putea sa insemne mai multe coduri CAEN. Legat de tipul PFA-ului, norma de venit / real, trebuie sa vezi cat e norma de venit pentru fiecare activitate, eu stiu ca daca ai mai multe activitati si una din ele nu poate fi la norma de venit atunci trebuie sa treci la real. Daca ai mai multe activitati si toate pot fi la norma de venit se ia parca norma de venit cea mai mare. Mergand pe ideea asta, presupunem ca mergi pe 6202 si este acceptat la norma de venit (pe Cluj de pilda nu e la norma, prin alte parti este...). Vezi cat e norma.
Fiind si angajat ar trebui ca norma de venit sa fie redusa (aici iar am inteles ca reducerea depinde de la judet la judet). Sa zicem un 30%. Vezi cat e norma deci, aplici reducerile si afli venitul net / an.
Estimezi un venit de 10.000 EURO. Aia reprezinta venitul net sau brut? Estimeaza-ti bine incasarile / cheltuielile, 10.000 euro incasari sa zicem, 2000 euro cheltuieli deductibile, iti iese 8000 euro venitu net care e sigur mai mare decat venitul impus pe baza normei de venit. Daca esti la real platesti la venitul net realizat, adica toate taxele se raporteaza la cei 8000 EURO, (16.5% cas + cass+somaj) + 16% la ce ramine. Daca esti la norma Norma cea mai mare de venit pe 62xx e prin Cluj parca, undeva la 30.000 RON. Cu o reducere de 30%, ajungi la 21000 RON norma. Din astia platesti 16% impozit, 16.5% contributii.
Asta e un exemplu, fa calculele si vezi cum iesi mai bine. Norma de venit are si o fatza rea, daca nu castigi cat crezi tu, tu platesti tot la norma!!! Deci daca tu din aia 10.000 euro estimati ajungi sa incasezi doar 2000 euro risti sa nu ai bani nici cat sa-ti platesti taxele daca esti la norma.
Vaai, abia acum vad raspunsul. Nu am apasat pe "urmareste subiectul" si nu am primit mail cand mi s-a raspuns. Multumesc mult pentru raspuns. Mi-e foarte util. Voi face intr-adevar calcule dupa indrumarile primite si mai vad care varianta imi convine. Probabil PFA cu norma de venit. Ca am inteles ca scap de contabilitate si alte minuni. Nu exista pericolul sa am venituri sub norma.

Tocmai m-am uitat pe site-ul ANAF la norm de venit pentru Maramures si ma incdrez aici:

Servicii de informatica,,5829,6201,6203,6209,6311,6312

-6203, activitati de management (gestiune si exploatare) a mijloacelor de calcul

-6209, alte activitati de servicii privind tehnologia informatie

-6311, prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activitati conexe

13.000 RON norma.

As mai avea o intrebare: cu firmele cu care voi lucra, oare ce fel de contract sa inchei sau cum sa fac sa risc cat mai putin o incadrare la "dependenta"?

Multumesc inca odata.

P.S. inca o intrebare: se poate trece de la o forma de PFA la alta?
Ultima modificare: Marți, 7 Septembrie 2010
andreiv3103, utilizator
Legat de codurile CAEN, am inteles ca unele administratii financiare fac figuri cand vad mai multe coduri CAEN, spun ca nu poti sa fii la norma daca ai mai multe coduri. Cum prima data mergi sa-ti faci PFA-ul la RC si abia dupa aia mergi la finante sa te inregistrezi, cred ca ar fi bine sa faci un drum pe la finante intai sa-i intrebi daca e ok sa ai codurile astea pe PFA ca sa poti sa fii la norma de venit.

De la real la norma de venit parca se poate trece dupa cel putin 2 ani in care ai fost la real. De la norma la real parca se poate trece la inceput de an. Mai cauta legat de astea ...

Legat de contracte eu unu nu pot sa-ti dau nici un sfat, mie cei de la finante mi-au spus ca fiind la norma de venit nu-i intereseaza contractele mele chiar pot sa nu am contracte!!!(asta mi s-a parut ciudat). Deocamdata nu am nici un contract, firma cu care colaborez nu are nevoie de asa ceva, nefiind din Romania, probabil invoice-ul ce-l trimit tine loc de contract la ei
Vezi ca sunt diferite modele de contract prestari servicii pe net. Atentie la clauzele contractuale si la punctele alea a) - f) care duc la reconsiderare.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Septembrie 2010
Popu, utilizator
Multumesc mult de tot din nou pentru lamuriri. O sa incerc sa merg cu aceste 2 coduri:
-6203, activitati de management (gestiune si exploatare) a mijloacelor de calcul

-6209, alte activitati de servicii privind tehnologia informatie
sper sa imi permita. Practic acopera tot ce voi face.

As mai avea o intrebare. Desi vad ca inca e destula confuzie, dumneavoastra ce stiti legat de contributiile pentru cei care au pfa cu norma de venit? Ce si cat se plateste?

Multumesc mult.

Alte discuții în legătură

Contributie din norma de venit ciprian_br ciprian_br buna ziua intentionez sa deschid un pfa sau ii pe codurile 9511+9512 (service calculatoare+gsm) norma de venit cumulata (cele 2 coduri caen) pentru judetul ... (vezi toată discuția)
Scenariu intreprindere individuala antispam antispam Buna ziua. Imi puteti, va rog spune, daca urmatorul scenariu este plauzibil si legal dpdv contabil: - urmeaza sa desfasor o activitate de tipul ... (vezi toată discuția)
Pfa sau srl ,care este mai avantajos ? ili47 ili47 Care este mai avantajos din punct de vedere a cheltuielilor ? Pot sa desfasor activitatea in ambele cazuri ,cu un singur angajat . mersi (vezi toată discuția)