avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Contraventie/Penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Contraventie/Penal

Sa zicem ca :

X il bate pe Y. Politia vine, si face doar ceea ce poate face: ii da lui X o amenda pt. "deranjarea linistii publice". Y ajunge in spital si sta 21 de zile (sa zicem)

Este adevarat ca amenda lui X i se suspenda iar banii ii sunt returnati daca Y depune plangere penala impotriva lui Y, iar Y primeste o pedeapsa penala pt. lovire?!

Nu de alta, dar asa am citit pe un alt site...
m-ar cam mira sa fie asa, pentru ca politia da amenda pt. deranjarea linistii publice, nu pt. lovire [ca nu au cum], deci autorul face 2 fapte diferite.

Apropo: Ce se intampla daca nu ai bani sa platesti o amenda contraventionala?! [Ce se intampla in sistemul actual, nu ce trebuie sa se intample ca asa e scris negru pe alb undeva] E la fel ca amenda rutiera? daca e platita in termen de 48 de ore platesti doar jumate?
Ultima modificare: Marți, 24 August 2010
xuser, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 23:24, 24 August 2010
Amenda contraventionala este aplicata la legea nr. 61/91 rep/ si nu nu se poate achita jumatate din minim, deoarece asa prevede legea. Daca nu se achita este trimisa in debit la primarie, dupa trecerea termenului legal.
Referitor la certificatul medico-legal cu o plangere prealabila, in termen de 2 luni este inaintat la politie sau Parchet si se vor efectua cercetari pentru lovire sau alte violente sau vatamare corporala, dupa numarul de zile de ingrijiri medicale acordate in certificatul medico legal. Raspunderea penala poate fi inlaturata daca partile se impaca atat pe parcursul UP, cat si in faza judecatii.
Ultima modificare: Marți, 24 August 2010
Constantin Alexandru Radu, Consilier juridic
Radu Alexandru a scris:

Amenda contraventionala este aplicata la legea nr. 61/91 rep/ si nu nu se poate achita jumatate din minim, deoarece asa prevede legea. Daca nu se achita este trimisa in debit la primarie, dupa trecerea termenului legal.
Referitor la certificatul medico-legal cu o plangere prealabila, in termen de 2 luni este inaintat la politie sau Parchet si se vor efectua cercetari pentru lovire sau alte violente sau vatamare corporala, dupa numarul de zile de ingrijiri medicale acordate in certificatul medico legal. Raspunderea penala poate fi inlaturata daca partile se impaca atat pe parcursul UP, cat si in faza judecatii.

Intrebarea mea era: in cazul unei sentinte definitive, sau cand mergi la politia sau sa declari vatamarea corporala, lui X i se anuleaza amenda contraventionala?!
v-ati cam incurcat in x si y.
in orice caz, nu are legatura una cu alta. daca x a primit amenda pt tulburarea linistii, poate depune contestatie la instanta in termen de 15 zile si daca i se da dreptate, se poate anula procesul verbal. altfel, nu.
mai departe, daca y face plangere lui x pt loviri si alte violente, e alta treaba , cu proces sau fara.. cu amenda penala sau nu...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala ramzi ramzi salut , am avut si eu un mic scandal , am batut pe un baiat dintr un grup , si i am dat un pumn si i am spart arcada , doar atat . politia comunitare ne a ... (vezi toată discuția)
Ce i se poate întâmpla cuiva care a lovit un barman în timpul programului de lucru? Daca un prieten sa ii zicem “x” i a dat unui barman un pumn ( care era in barul vecin in timpul incidentului) poliția a scris cand s au dus la secție ... (vezi toată discuția)
Am fost lovit- cum procedez ? Raul2012 Raul2012 Am fost batut de un tigan si ma doare urechea si ochiu mie umflat. Mia dat o palma si un pumn in ochi. Am dat declaratie dimineata ma duc sa fac plangere, ca ... (vezi toată discuția)