avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Insolventa

Am 34 ani societatea pe care o detin si o conduc activeaza de mai bine de 8 ani are activitatea principala comert cu ridicata. Fiind nascut in Timisoara numit tot mai des in ultima vreme "capiatala civilizatiei" filozofia si politica care o am la conducerea firmei este intr-un cuvant corectitudinea. Bineinteles cu toate masurile luate tot n-am scapat de problemele legate de neincasarea creantelor. Asadar in urma cu aproximativ 2 ani o societate comerciala din portofoliul de clienti ai societatii a intrat in insolventa, probabil administratorul si-a imaginat ca va scapa de datoriile uriase pe care le avea fata de furnizori, stat, etc. Intre timp si-a deschis o alta societate care isi desfasoara activitatea in aceeasi locatie, aceeasi domeniu de activitate si lucreaza bine merci fara sa-l mai intereseze de cealalta firma care este in faliment. Intrebarea mea este daca as depune o plangere penala inpotriva administratorului pentru inselaciune in conditiile in care nu cred ca voi mai recupera ceva din debit, ce sanse as avea pentru inceperea urmaririi penale? Creanta este certa lichida si exigibila.
Cel mai recent răspuns: ContSters160568 , utilizator 23:48, 24 August 2010
Deoarece creanta a luat nastere in urma urma unor relatii comerciale, nu aveti cale de recuperare in penal, ci litigiul este de natura comerciala, eventual civila.
Daca debitorul este in lichidare, nu aveti decat sa va inscrieti la masa credala.
Pentru asta, luati legatura cu lichidatorul.
Apoi, in anumite conditii, legea 85/2006 prevede antrenarea raspunderii patrimoniale a administratorului firmei debitoare..
Buna seara,

Bineinteles ca ne-am inscris la masa credala, intrebarea era cu un substrat, am vrut sa aud si de la alti specialisti ceea ce imi spun avocatii cu care lucrez. Sa inteleg, daca sunt nevoit si fur o gaina ca nu am ce manca risc sa fac puscarie dar dac fur miliarde raspund in limita capitalului social ?!
D Tiberiu a scris:

dac fur miliarde raspund in limita capitalului social ?!


Nu ati retinut ideea.
Spuneam ca in anumite conditii, legea 85/2006 prevede antrenarea raspunderii patrimoniale a administratorului firmei debitoare.
Art. 138
(1) In cazul in care in raportul intocmit in conformitate cu dispozitiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane carora le-ar fi imputabila aparitia starii de insolventa a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoana juridica, ajuns in stare de insolventa, sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alta persoana care a cauzat starea de insolventa a debitorului, prin una dintre urmatoarele fapte:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice in folosul propriu sau in cel al unei alte persoane;
b) au facut acte de comert in interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, in interes personal, continuarea unei activitati care ducea, in mod vadit, persoana juridica la incetarea de plati;
d) au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea in conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au marit in mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, in scopul intarzierii incetarii de plati;
g) in luna precedenta incetarii platilor, au platit sau au dispus sa se plateasca cu preferinta unui creditor, in dauna celorlalti creditori.
(2) Aplicarea dispozitiilor alin.(1) nu inlatura aplicarea legii penale pentru faptele care constituie infractiuni.
Buna seara,

Puteti sa depuneti evident o plangere penala indicand faptele pe care considerati ca aceea persoana a savarsit acele fapte. In cadrul procesului penal va puteti inscrie si ca parte vatamata.
Sincer din cunostintele mele cu greu se atrage raspunderea administratorului in anumite spete referitoare la procedura insolventei asa ca nu cred ca ve-ti avea o finalitate, decat maculatura pentru parchet si politia economica.
In fond si definitiv daca convingerile dumnvoastra sunt solide nu va costa nimic formularea unei plangeri.

Succes,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rspundere administrator - executare silita viorelh viorelh as dori sa mai aflu in ce masura raspunde administratorul cu bunurile proprii.spre exemplificare daca s-ar ajunge la o situatie de acest gen spre exemplu: ... (vezi toată discuția)
Insolventa lilianaG lilianaG dupa terminarea procesului ce va declara starea de insolventa care este urmatorul pas ptr recuperarea creantelor daca societatea nu are bunuri proprii?? (vezi toată discuția)
Firma in faliment teobob teobob va rog sa imi spuneti daca creantele ( datoriile) unei firme aflate in faliment sau lichidare judiciara se rasfrang asupra asociatilor sau administratorilor ... (vezi toată discuția)