avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... contract telefonie mobila
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

contract telefonie mobila

Buna ziua,
Din motive personale as vrea sa renunt la un abonament Orange dar stiu ca se cere taxa de reziliere adica sa platesc abonamentul pe lunile ramase adica pana la iunie 2011. Am citit si legea 161 care zice:

Art. I. — Articolul 84 din Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, republicata In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 224 din 24 martie 2008, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 84. — Dreptul consumatorului la denuntarea sau rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrans de nicio clauza contractuala sau Intelegere Intre parti, In cazurile prevazute de lege, aceasta fiind considerata nula de drept. Drepturile partilor referitoare la o justa despagubire nu vor fi afectate In cazul denuntarii unilaterale.”

Art. II. — In anexa la Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele Incheiate Intre comercianti si consumatori, republicata In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 305 din 18 aprilie 2008, la punctul (1), litera j) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„j) restrang sau anuleaza dreptul consumatorului de a denunta sau de a rezilia unilateral contractul, In cazurile In care:
— comerciantul a modificat unilateral clauzele prevazute la lit. e);
— comerciantul nu si-a Indeplinit obligatiile contractuale;
— comerciantul a impus consumatorului, prin contract, clauze referitoare la plata unei sume fixe In cazul denuntarii unilaterale;”.


Aceasta inseamna ca se poate rezilia contractul inainte de termen dar tot sunt obligat sa platesc taxa de reziliere? Sau eu nu inteleg ultimele propozitii din Art. I si Art. II ? Va rog sa ma lamuriti.
Cel mai recent răspuns: moni.s , utilizator 09:07, 25 August 2010
Puteti rezilia contractul fara a plati taxa de reziliere, intrucat ceea ce au inserat ei in contractele de telefonie mobila este o clauza abuziva conf legii 193/2000.
Daca nu sunt de acord este indicat sa faceti o plangere impotriva lor la OPC. :)
Buna seara,
Din ceea ce cunosc eu puteti fi obligat sa achitati o taxa de reziliere in cazul in care ati sau beneficiati de o oferta speciala - abonament ati achizitionat un telefon la un pret preferential. In acest caz vi se poate solicita o taxa de reziliere.

Succes,
Nu este adevarat, in lege nu se specifica asta. Nu inteleg de ce se considera asta...
Normal ca a fost o oferta, dar ca toate ofertele se pot considera speciale oricare.
Si da, am achizitionat si telefon la pret redus pentru ca la orice abonament se practica astfel. Mai are vreo relevanta cand la toate contractele se procedeaza la fel?
Nu ti se solicita o taxa de reziliere. Este impropriu spus deoarece nu este o suma fixa. In lege se specifica clar urmatorul lucru: "Se considera abuzive numai taxele de reziliere fara justificare economica, impuse de operatorul economic pentru a tine consumatorul captiv. Nu sunt abuzive acele clauze care prevad returnarea contravalorii unor beneficii acordate consumatorului la semnarea contractului, daca valoarea acestor beneficii este cuantificabila si echitabila prin raportarea la produse sau servicii similare de pe piata. " (sursa: [ link extern ] ).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract telefonie mierloiuionela mierloiuionela sunt interesat sa reziliez un contract la telefonia mobil, as vrea sa stiu daca se poate face fara costuri, cei de la respectiva companie mi-au spus ca taxa la ... (vezi toată discuția)
Reziliere abonament orange andreyc1986 andreyc1986 buna ziua. am un abonament orange si mai am o perioada contractuala de 5 luni. ma intereseaza daca pot sa renunt la abonament pana la expirarea contractului , ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract vodafone tictac tictac Buna ziua, In urma cu circa 18 luni mi-am prelungit contractul cu Vodafone telefonic, operatorul prezentandu-mi oferta de servicii, tariful si faptul ca mi ... (vezi toată discuția)