avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... mod de actiune a cenzorului in cazul incalcarii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

mod de actiune a cenzorului in cazul incalcarii prevederilor legale de catre presedinte si comitetul executiv

La ultimului control efectuat pe o perioada de trei luni am verificat in special legalitatea actiunilor si documentelor asociatiei al carui cenzor sunt.Am constatat in mare urmatoarele incalcari ale L130: modul de repartizare al cheltuielilor,salarii pentru persoane care nu au conventie incheiata cu asociatia,salariu mai mare pentru administrator decat cel din conventie,ulterior marit cu aprobarea adunarii generale,lipsa bugetului de venituri si cheltuieli,efectuarea de lucrari si alte cheltuieli care nu au fost aprobate de adunarea generala,etc.
Am facut raport,l-am imanat presedintelui care sustine sus si tare ca face ce vrea el si incearca sa deturneze atentia locatarilor sustinand ca el si comitetul executiv vor sa faca ceva pentru bloc si eu ma opun.
Ce modalitate legala exista pentru a inlatura aceste abuzuri ?
Cum se procedeaza pentru a se returna banii incasati in plus?
In calitate de cenzor si in acelasi timp de proprietar cum procedez pentru a-l determina sa-mi puna la dispozitie documentele legate de realizarea instalatiei de gaze ,lucrare efectuata in anul 2002 (sunt cenzor din 2008);
:
Asa cum probabil va asteptati, raspunsul este ca presedintele nu face nimic de capul lui. In Legea 230 si HG 1588 atributiile acestuia sunt prevazute clar.
Raportul dvs. trimiteti-l si la primaria de care apartineti, la serviciul de asistenta si indrumare a asociatiilor de proprietari.
In calitate de proprietar aveti acces la orice document al asociatiei.
Ce nu inteleg este de ce solicitati aceste acte pentru o lucrare facuta in 2002, desi sunteti cenzor din 2008?
@cenzor
Dv. aveti indemnizatie? Cum semnati listele de intretinere lunar, daca nu verificati lunar cum se impart cheltuielile?

Salariul administratorului se decide in comitetul executiv in limita fondului de care dispune asociatia, nu se hotaraste de catre adunarea generala, ca nu AG il angajeaza pe administrator, ci comitetul, prin negociere directa.

Intr-adevar, comitetul executiv poate realiza lucrari de intretinere si reparatii ale condominiului, daca se constata ca acestea sunt necesare
- pentru ca proprietarii sunt obligati sa mentina starea de functionare normala a condominiului,
- pentru ca probabil la momentul intrunirii adunarii generale nu se va fi intrevazut necesitatea unor asemenea lucrari,
- pentru ca presedintele asociatiei si comitetul executiv sunt alesi de proprietari ca sa administreze treburile asociatiei intre adunarile generale.
Aveti posibilitatea ca sa cereti comitetului sa realizeze un buget de venituri si cheltuieli anual si prezentat in AG anuala sau daca acest lucru nu se realizeaza puteti semnala in AG aceasta lipsa.

Probabil ati vrut sa spuneti L 230, nu L130.

Daca constatati abuzuri pe perioada de care raspundeti si nu va puteti intelege cu presedintele va puteti adresa primariei.
Cu privire la lucrarea din 2002 ..puteti sa cereti actele, dar e cam tarziu ca sa demonstrati oarece!.....

Ultima modificare: Miercuri, 25 August 2010
elga50, moderator
Eu unu' stiu una si buna: atat directorul economic dintr-o intreprindere cat si cenzorul dintr-o as. prop. detine impreuna cu directorul general/presedintele as. prop. toata PUTEREA.
Observ ca @elga50 a pus cateva intrebari pertinente, ce aveti de spus?
Mai mult, daca sunteti si proprietar in as. prop. aveti oricum acces la toate documentele as. proprietari - asa cum va sfatuieste si @Armenteros...
Documentele pe care le inaintati presedintelui, inaintati-le prin registratura as. prop., pastrati-va copii, actionati prin serv. specializat al primarii locale, explicati proprietarilor felul in care dvs. ca cenzor va opuneti efectuarii "ceva pentru bloc" incalcand legea si propriile hotarari.
Studiati bine L 230, insusiti-va bine atributiile ficarui organism, faceti-va aliati printre proprietarii de buna credinta din bloc!
Va multumesc pentru sfaturile primite si vin cu urmatoarele precizari:
1. nu primesc indemnizatie
2.nu semnez listele de intretinere lunare tocmai pentru ca nu sunt de acord cu modul de calcul,intr-o singura luna am semnat in momentul in care am avut impresia ca se doreste corectarea situatie(s-a facut corect repartizare fondului de reparatii=cota parte indiviza),dar mai mult de atat nu am reusit .
3.in raportul pe care l-am facut pentru fiecare situatie sesizata am scris si articolul din L 230 si Norme metodologice (scuze pentru L130) care reglementeaza situatia in cauza
4.raportul este inmanat presedintelui ,pe exemplarul meu am numar de inregistrare ,de asemenea am facut copii xerox(+ mentiunea ,,conform cu originalul''pe care presedintele a pus stampila si a semnat.)dupa procesele verbale din ultimii doi ani;In acest an procesul verbal nu este semnat de nimeni si pentru propunerile facute nu se mentioneaza ca au fost supuse votului(daca au fost supuse) si nici faptul ca au fost adoptate .Din punctul meu de vedere tot ce scrie acolo nu are nici o valoare dpdv legal,in sensul ca nu se pot considera decizii In acest an nu am participat la adunarea generala (am gresit ,nu m-am interesat care este data la care este reconvocata ,nu am semnat nici un convocator si nici la avizier nu a fost afisat convocatorul).
5. am sesizat lipsa bugetului de venituri si cheltuieli si am sugerat sa se realizeze macar un necesar sa vedem cam ce cheltuieli sunt necesare urgent si daca proprietarii pot suporta aceste cheltuieli.
6.stiu ca am acces ca proprietar la orice document dar repet sunt cam singura care ,,ma gasesc mai desteapta''.Am reluat problema din 2002 tocmai ca daca pina acum nu am stat de capul lor cred ca ar fi cazul (atunci a fost vorba de niste sume mai mari la mijloc;problema este pur demonstrativa ,pentru proprietari)
Am de gand sa ajung si la primarie asa cum m-ati sfatuit dar din experienta altora stiu ca nu se poate realiza mare lucru.
Adevarul este ca in relatia cu ,,gasca ''care ia decizii pe banca din fata blocului,am fost prea tehnica si nu am folosit ,,metodele'' lor.
Pe scurt ,am nevoie de sprijinul unei institutii ,proprietarii sunt destul de greu de determinat sa faca ceva mai mult decat sa se planga,nici pe celalti 2 cenzori nu pot pune baza.
Prezenta cenzorului la adunarea generala cred ca este obligatorie. Cenzorul trebuie sa prezinte situatia financiara a asociatiei. Prin raportul ce-l face referitor la legalitatea, oportunitatea si necesitatea efectuarii cheltuielilor poate determina adunarea generala alegerea altui presedinte si/sau comitet executiv.
Cenzorul este sau ar trebuie sa fie cel mai pregatit dintre cei din conducere, in probleme de contabilitate si de aceea poate si trebuie sa-i indrume pe administrator, presedinte, casier, contabil... cum sa intocmeasca documentele si chiar sa elaboreze bugetul de venituri si cheltuieli.
In situatia in care ati ajuns cred ca trebuie sa asteptati prima adunare generala in care sa faceti propunerea de noi alegeri sau chiar sa va autopropuneti pentru functia de presedinte. Pana atunci ori lucrati, daca mai puteti, ori va dati demisia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demis din comitetul executiv al unei asociatii absentnemotivat absentnemotivat Buna ziua, Azi am fost instiintat telefonic de catre presedinta asociatiei ca voi fi demis din Comitetul executiv pe motiv ca nu imi indeplinesc ... (vezi toată discuția)
Altercatii cu administratorul de asociatie de bloc utilizator-1 utilizator-1 as dori informatii in cazul in care adminstratorul nu este de acord cu planificarea unei sedinte de asocatie la sugestia unui locator; sedintele se fac o data ... (vezi toată discuția)
Administrare condominiu poparlan poparlan este legala administrarea unui bloc de o firma, si daca da care sunt criteriile de care trebuie tinut cont la alegerea ei (vezi toată discuția)