Am rugamintea sa-mi spuneti cum ar trebui sa procedez in cazul in care pentru un angajat imi vin 3 adrese de infiintare a popririi (in luni calendaristice diferite) dupa cum urmeaza:
a) prima poprire ii dau curs in limita a 1/3 din venitul net;
b) a doua poprire ii dau curs in limita diferentei dintre prima poprire (1/3) si 1/2 din venitul net;
c) a treia poprire o refuz la plata.
Este corecta acesta abordare de tipul "primul venit, primul servit" sau trebuie ca in momentul comunicarii celei de-a 3 popriri sa impart 1/2 din veniturile angajatului la cei 3 debitori?
CODUL DE PROCEDURÃ CIVILÃ
ART. 409
Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau de alocaţie pentru copii;
b) până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
Aveam cunostinta de art.409 dar nefiind jurist de profesie nu vad de unde provine obligatia de a da curs unei noi popriri in situatia in care deja exista poprire pe 1/2 din venitul angajatului.
Poprire pe venit
tigris47
As dori sa stiu cat la suta din venitul unui debitor, poate fi executat in conditiile legii, prin procedura popririi la sursa? (respectiv, cat din salariul ... (vezi toată discuția)