avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Platesc sau nu TVA?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Platesc sau nu TVA?

Buna,
Am o intrebare cu privire la TVA! Eu sunt PFA la norma de venit in IT (software) si imi desfasor activitatea in afara tarii, pentru o firma din Germania, cu sediul in Atena, firma care (din cate mi-au zis) nu plateste TVA! Un fel de off-shore, exact astea au fost cuvintele folosite! Nu am prea inteles cum si ce fel!
Revenind la chestiunea care ma framanta: a fost sotia si a intrebat la Finante - TVA si o doamna de acolo i-a zis ca:
- trebuie sa ma inscriu intr-un Registru IntraComunitar;
- in situatia mea, eu nu trebuie sa ma inscriu ca platitor de TVA la depasirea pragului de 35.000 euro, in baza Art-133-locul-prestarii-de-servicii/ (locul prestarii serviciilor se afla in afara tarii) si in baza ART. 153^1 Inregistrarea in scopuri de TVA - alineatul 2 litera b.
b) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 153 si care nu este deja inregistrata conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 150 alin. (2), inainte de prestarea serviciului;
Ce nu imi este mie clar:
1. Eu ma incadrez la art. 153^1? Adica la servicii? Mi s-a spus ca da, dar as dori sa mai aud si din alte surse.
2. Expresia : ...pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru... imi cam da de gandit in conditiile in care astia de la firma mi-au zis ca ei nu platesc TVA! In plus, la atingerea plafonului trebuie sa ma duc sa mai completez inca doua formulare cu nustiu ce!
Tare m-a bagat in ceata cu asta!

Poate cineva sa ma lumineze si pe mine?
Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 25 August 2010
mihai_cu, utilizator
Cel mai recent răspuns: mihai_cu , utilizator 11:43, 26 August 2010
Tot eu, dupa ce am mai citit! Referitor la inscrierea in acel registru:
OUG 54/2010 - ART. 158^2 Registrul operatorilor intracomunitari
c) prestari de servicii intracomunitare, respectiv servicii pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2), efectuate de persoane impozabile stabilite in Romania in beneficiul unor persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate, altele decat cele scutite de TVA in statul membru in care acestea sunt impozabile;

Cam aici m-as incadra eu daca firma unde prasesc nu ar fi scutita! Trebuie sa mai intreb maine sa vad exact!
Dupa parerea mea, NU, cu verificare in Codul Fiscal:

- locul exigibilitatii TVA este locul predarii serviciului

- solicitati firmei pt. care lucrati sa va dea Certificatul ei de Inregistrare fiscala unde se vede domiciliul ei fiscal si calitatea de platitor/neplatitor TVA
Stati asa ca s-a schimbat problema:
de fapt societatea unde prestez este inregistrata in Cipru (de aia mi-au zis astia ca-i off-shore) si nu plateste TVA! Nu are acel EU VAT Number! Au sediul in Atena!
In acest caz, eu ce mama naibii fac? Cum facturez? Ma mai inscriu in scop de TVA?
Ma mai inscriu in acel registru? Mai depun declaratia 390?
Ultima modificare: Joi, 26 August 2010
mihai_cu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Registrul operatorilor intracomunitari casandreea casandreea Daca nu esti inregistrat ca platitor de TVA nu se aproba inscrierea in R.O.I. Asta inseamna ca persoanele juridice (SRL, SA, etc.) sau PFA, IF sau II, ... (vezi toată discuția)
Livrari servicii intracomunitare pt. neplatitori tva mihai_006 mihai_006 [b]O firma neplatitoare TVA, in ce conditii poate efectua livrari de servicii (software) intracomunitare?[/b] Este posibila sau necesara inscrierea in ROI ... (vezi toată discuția)
Tva si prestari de servicii intracomunitare antispam antispam Buna ziua tuturor. Am si eu o nelamurire. Sa zicem ca am un PFA platitor de TVA care presteaza servicii (cod CAEN 6201) pentru o firma din Spania. Nu ma ... (vezi toată discuția)